Versurile lui Eminescu s-au făcut auzite și în limba germană

Elevii Colegiului Național ”Diaconovici Tietz” din Reșița l-au sărbătorit pe Mihai Eminescu printr-o acțiune care a avut loc la Biblioteca Germană ”Alexander Tietz”, în preajma zilei de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului român nepereche.

Astfel că, în cadrul unei acțiuni interactive elevii secției germană-maternă a colegiului reșițean au vorbit despre Eminescu în limba germană, au citit poezii ale poetului în limba germană, unele dintre ele traduse chiar de către ei. Poeziile sale au mai fost citite și în croată sau engleză, după traduceri deja realizate.

”Va fi o acțiune în mai multe limbi, interactivă. Am încercat, de asemenea, unii dintre elevi să traducă versuri în limba germană și vom vedea cum sună aceste traduceri făcute de ei”, a spus Sonia Chwoika, profesor de limba gemană la Colegiul Național ”Diaconovici -Tietz”.

Elevii care au tradus versurile lui Eminescu au spus că poeziile sale sună cu totul diferit în limba germană dat fiind felul unic în care marele poet și-a scris operele.
Pe tot parcursul săptămânii au avut loc acțiuni culturale dedicate zilei de naștere a marelui poet român la care au participat atât elevi din ciclul primar, cât și de liceu, organizate de către Biblioteca Județeană ”Paul Iorgovici” din municipiu.

”După cum spunea criticul literar și eminescologul Gheorghe Jurma, prezent la o mare parte dintre activitățile organizate de către bibliotecă, întâlnirile cu copiii și cu tinerii oferă un prilej deosebit de a demonstra că Mihai Eminescu este actual și necesar și spunem acest lucru deoarece despre poet și opera sa se scriu un număr foarte mare de cărți. Pentru că suntem la secția germană, este cunoscută apopierea poetului de cultura germană și dorim să punem accent pe faptul că opera i-a fost tradusă într-un număr mare de limbi străine și cunoscută pe toate continentele din lume”, a precizat directorul Bibliotecii Județene, Clara Constantin. În bibliotecă există un fond Eminescu la care au acces toți iubitorii de poezie, de asemenea instituția deține și manuscrise ale poetului pe care Biblioteca Județeană le deține în forma facsimilată editată de către Academia Română.

Comentarii

comentarii