VIDEO A inceput Festivalul Internaţional Sabin Pautza

Festivalul Internaţional Sabin Pautza, (FISP), un proiect iniţiat din respect faţă de una dintre valorile de necontestat ale Banatului Montan, ale României, dar şi pe plan internaţional, compozitorul și dirijorul care îi poartă numele, prin efortul unit al iubitorilor de muzică adevarată, a ajuns la cea de-a III-a ediţie.
“Organizăm acest festival, din respect pentru personalitatea muzicianului român, născut la 8 februarie 1943 la Câlnic/Reșița în județul Caraș-Severin, Sabin Păuţa, pentru muzica de calitate, pentru muzica studiată în ani de zile, cu renunţări şi sacrificii. În artă, tot ceea ce contează este să vibrezi tu însuţi şi să-i faci pe ceilalţi să vibreze. Iată că prin efortul susţinut al reşiţenilor, a iubitorilor de cultură, am ajuns la cea de-a treia ediţie a Festivalului Sbin Păutza, o personalitate marcantă a întregii lumi. În acest fel, umplem Reşiţa cu muzică de calitate, cu pictură, avem oaspeţi din Anglia, din Germania, de la Bucureşti, la un festival care îşi merită numele”, a declarat Camelia Duca, preşedinta Societăţii pentru Cultură Metarsis.

În perioada 04 – 8 mai, la Reşiţa au loc expoziții, lansări de CD, concerte camerale, recitaluri şi Concursul de Interpretare Pianistică şi Compoziție Sabin Pautza.
„Evenimentul a ajuns la cea de-a III-a ediţie, ceea ce înseamnă că devine tradiţie. Nu ştiu cât va dura, pentru că avem probleme financiare, ca toată lumea. Însă, oamenii vin în număr mare la festival. Anul acesta, la concurs, avem şi candidaţi la expoziţie, de la care am primit unele compoziţii chiar foarte bune. Şi de la această ediţie am aşteptări foarte mari. Gândiţi-vă că acel copil, care a câştigat prima ediţie.

Fabiani Prcsina, a câştigat mai apoi şi cel mai mare premiu care se putea câştiga în materie de muzică, în Europa, la 15 ani, fiind un copil orfan. Anul trecut, concursul a fost câştigat de Daria Tudor, care nu poate fi prezentă acum în recital, pentru că a câştigat deja o bursă valoroasă în Germania şi este prinsă în alte concerte. Se pare că cei care câştigă aici au nişte ferestre deschise, ceea ce e bine”, a afirmat maestrul Sabin Păuţa.

Miercuri seara, festivalul a fost deschis, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, cu vernisajul expoziției de pictură Xplore Mistic – Abstract, lucrările aparţinându-i artistului plastic Bogdan Piperiu, din Germania. Evenimentul a continuat cu lansarea CD-ului – Sabin Pautza – OPERA OMNIA, Vol. 13, prezentarea fiind făcută de Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu.
Seara s-a încheiat pe esplanada Muzeului Banatului Montan, unde a avut loc un concert susţinut de Cristi Iakab şi The Road Band. Deși abordează stiluri diferite, The Road Band revine mereu la blues, rock sau jazz. Improvizația este mereu prezentă în concertele live, unde formația se regăsește cu mare plăcere, indiferent de situație.

Sabin Păuţa este un cunoscut compozitor, dirijor şi professor, recunoscut în întreaga lume. Este absolvent al Liceului Mixt Reșița (1960) și al Conservatorul Ciprian Porumbescu din București (1965), urmând specializarea în compoziție și dirijat la Accademia Musicale Chigiana din Siena, Italia (1970). A fost profesor de armonie, dirijat și orchestrație la Academia George Enescu din Iași (1965-1984). Din anul 1984 s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony Orchestra, fiind în prezent Conductor Emeritus, pe viaţa, al ansamblului. Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa salăCarnegie Hall din New York (1985) când s-a prezentat în dublă ipostază: dirijor şi compozitor. A dirijat pe marile scene ale lumii (Europa, America și Australia). Obține titulul de Doctor în Muzică al Academiei Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (2005) și al London Institute for Applies Research. În anul 2015 i se acordă titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Valahia Târgoviște și al Universității Eftimie Murgu Reșița. Este deținătorul a numeroase premii și distincții naționale și internaționale: Premiul George Enescu al Academiei Române (1975), Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1979), Marele Premiu al Televiziunii Române (1981), Premiul de Compoziţie la Concursul Internaţional din Salt Lake City (Utah), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) şi Marele Premiu Dr. Martin Luther King Jr. pentru compoziţie. A fost nominalizat în International Who’s Who in Music (Cambrige, Anglia, ed. 1980/1984/1992/2000) și în 2000 de americani notabili (editat de American Biographical Institute o dată la cinci ani). Sabin PAUTZA este cetățean de onoare al orașelor Reșita (România) și Plainfield (SUA) și al județului Caraș-Severin. În 2007, în Plainfield (SUA), ziua de 7 mai a fost declarată Ziua Sabin PAUTZA. Este membru al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) și al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Compoziţiile sale sunt publicate în totalitate de către San Nicobian Edition din New York, iar Casa de discuri Swift Music Group din New Jersey editează seria Opera Omnia a compozitorului.

Organizator principal al evenimentului este Societatea pentru Cultură Metarsis, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria şi Consiliul Local Reşiţa, Rotary Reșița, Liceul de Arte Sabin Păuța Reșița, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Ion Românu Reşiţa, Muzeul Național George Enescu București, Clubul Lion Onix Reşiţa, Asociația Klavier ART, Librăria Semn de Carte Reșița.

Comentarii

comentarii