VIDEO Anul Cultural al etnicilor germani din Banatul de Munte – Azi Alexander Tiez si compozitorul Franz Sturmer

Anul Cultural al etnicilor germani din Banatul de munte a început prin omagierea lui Alexander Tiez, de la a cărui naştere s-au împlinit 120 de ani. De asemenea în cadrul acţiunii a fost omagiat şi compozitorul Franz Sturmer.

Biblioteca germană a găzduit omagierea lui Alexandr Tietz, cea mai importantă și complexă personalitate a etniei germane din Banatul Montan din secolul al XX-lea. Binecunoscutul scriitor, etnograf şi pedagog reşiţean, Alexander Tietz a editat în timpul vieţii un număr de cinci cărţi în limba germană, care conţin legende şi povestiri culese de la mulţi locuitori ai acestui spaţiu. A scris totodată multe articole în presa germană şi română a timpului. Postum i-au apărut opt cărţi, editate la Reşiţa, Timișoara şi Bucureşti. De asemenea a fost omagiat şi compozitorul Franz Sturmer de la a cărui naştere se împlinesc 105 ani.

De asemenea pe simezele bibliotecii au fost expuse două expoziţii cu documente şi fotografii alexandr Tietz şi Franz Sturmer.

9 ianuarie: Alexander Tietz la 120 ani de la naştere

Pentru Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa data de 9 ianuarie înseamnă debutul anului cultural al germanilor din sud-vestul ţării. De ce? Findca în această zi, în anul 1898, se năștea în Reșița Alexander Tietz, cea mai importantă și complexă personalitate a etniei germane din Banatul Montan din secolul al XX-lea.

Binecunoscutul scriitor, etnograf şi pedagog reşiţean, Alexander Tietz (9 ianuarie 1898 – 10 iunie 1978) a editat în timpul vieţii un număr de cinci cărţi în limba germană, care conţin legende şi povestiri culese de la mulţi locuitori ai acestui spaţiu. A scris totodată multe articole în presa germană şi română a timpului. Postum i-au apărut 8 cărţi, editate la Reşiţa, Timișoara şi Bucureşti. De asemenea i-au fost selectate câteva poveşti pentru o înregistrare pe disc.

Alexander Tietz a devenit Cetățean de onoare post mortem al municipiului Reșița, începând cu data de 24 februarie 2004.
Numele lui este purtat în prezent de biblioteca germană din Reşiţa, în faţa căreia stă ridicat şi bustul său realizat de artistul plastic bucureştean Horea Flămând. De asemenea, Colegiul Național „Diaconovici – Tietz” din municipiul Reşiţa îi poartă numele alături de cel al unchiului său după mamă, Corneliu Diaconovici, primul enciclopedist român.

Alexander Tietz a fost unul dintre cei mai recunoscuţi pedagogi germani reşiţeni din secolul trecut, care a insuflat elevilor săi dragostea pentru locul natal, pentru cultură, turism şi protecţia mediului.
La biblioteca germană care îi poartă numele, secție a Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici“ din municipiul de pe Bârzava, va fi organizată în 9 ianuarie începând cu ora 17.15 o evocare a personalității lui Alexander Tietz și o expoziție tematică de documentare din viața și opera sa.

Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița va marca împlinirea celor 120 de ani de la nașterea lui Alexander Tietz printr-un plic filatelic ocazional și o ștampilă adecvată. Întreaga corespondență care a fost trimisă de la oficiul poștal Reșița 1 în ziua de 9 ianuarie 2017, a fost obliterată cu această ștampilă.

Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii