VIDEO Aproape 10 milioane de lei ( 2 mil euro) vor ajunge la Oravita

Aproape 10 milioane de lei vor ajunge la Oravita pentru restaurarea si valorificarea durabilă a Teatrului Mihai Eminescu – obiectiv de patrimoniu clasă A, dar si pentru Cresterea atractivitătii turistice a Orasului Oravita. Teatrul Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa va primi o finanţare de peste două milioane de euro, prin intermediul proiectului „Lucrări de restaurare, conservare și dotare la Teatrul Mihai Eminescu – clădire monument istoric și amenajare peisagistică a parcului adiacent”.

”Este un proiect foarte important pentru Primăria Oraviţa şi pentru întregul oraş, având în vedere că Teatrul Vechi Mihai Eminescu este bijuteria noastră şi mă bucur nespus pentru că am accesat acest proiect, în valoare de 2 milioane 150 mii euro”, a declarat Dumitru Ursu, primarul oraşului Oraviţa.

Proiectul de finanţare a fost semnat, marţi, la Oraviţa, de către primarul oraşului şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Vest, Sorin Maxim. ”Este al doilea proiect pe care îl semnăm, alături de cel de la Anina. Sunt două proiecte complementare şi, împreună, au o şi mai mare valoare decât suma proiectelor, în ideea în care ambele sunt finanţate pe componenta de patrimoniu, de Clasa A, şi împreună pot aduce servicii comunităţii din zona Banatului de munte”, a afirmat Sorin Maxim.
Proiectul nu implică restaurarea butaforiei, a organizărilor interioare ale spaţiului, dar este utilă şi va cuprinde câteva operaţiuni prin care vor fi reamenajate spaţiile scenei, culisele, spaţiile utilitare, în acest fel teatrul şi implicit oraşul, vor fi reintegrate pe harta turismului din Europa Centrală, susţine Ionel Bota, directorul Centrului Cultural Teatrului Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa.

Potrivit acestuia, clădirea Teatrului Vechi Mihai Eminescu din Oraviţa este un obiectiv istoric de mare importanţă, care arată, de fapt, istoria per ansamblu a Banatului, dată printr-un obictiv cultural. Teatrul din Oravița a fost construit în anul 1816, după modelul Teatrului Burgtheater din Viena.

La sfârşitul lunii august 1868, la teatrul orăviţean a fost prezent şi Mihai Eminescu, alături de trupa de artişti profesionişti ai lui Mihail Pascaly, venită din România vechiului regat, unde a stat şi două zile din luna septembrie al aceluiaşi an şi unde a susţinut mai multe spectacole. Eminescu era, pe atunci, secretarul II al trupei şi sufleur.
Proiectul este finanțat în cadrul Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 5, „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.

Comentarii

comentarii