VIDEO Avalansa de viroze respiratorii in aceasta perioada

Virozele respiratorii sunt boli infecţioase acute, contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri cu afinitate crescută pentru căile respiratorii. Incidenţa acestor afecţiuni este crescută în anotimpul rece. Sursa de infecţie este reprezentată de persoanele bolnave şi de cele purtătoare de virusuri, care sunt aparent sănătoase. Căile de transmitere pot fi directe, prin intermediul picăturilor de secreţie nazofaringiană care ajung în aer prin: vorbit, strănut, râs sau tuse şi indirecte, prin mâini sau obiecte. În sezonul rece organismele noastre suferă din cauza mai multor carente. Fluctuațiile de temperatura ne scad imunitatea si ne fac mai vulnerabili în fata gripei sezoniere” spun revistele medicale de specialitate.

Există o legătură între variația temperaturilor și îmbolnăvirile de gripă în sezonul rece. Pe de o parte, când există perioade în care vremea se încălzește, circulația virușilor este mai intensă și crește astfel numărul cazurilor de imbolnavire. Virușii sunt mai rezistenți în intervalele în care vremea devine mai caldă. Pe de altă parte, din cauza fluctuaților de temperaturi, organismele noastre devin mai slăbite, ele fiind foarte solicitate la aceste șocuri de temperaturi. Principalii factori care determină aceste slăbiciuni sunt frigul și carențele de vitamine, spun medicii.

În perioada sezonului rece este bine să consumăm cât mai multe vitamine. Dacă provin din fructe și legume cu atât mai bine. De departe, cea mai întâlnită boală de irnă este gripa. Aceasta nu este o amenintare grava pentru sanatatea oamenilor. Cu toate acestea, persoanele care au o varsta inaintata, bebelusii, sau cei au probleme cronice de sanatate, pot ajunge la complicații cum ar fi pneumonia. Gripa este foarte contagioasa si in cazul in care apare in cadrul unei familii sau a unei comunitati restranse, nu exista nici o modalitate practica de a evita expunerea la virus.

Trucuri pentru a ne ferii de viroze

Medicii spun că putem evita îmbolnăvirile dacă respectăm o serie de recomandări simple, cum sunt păstrarea unei igiene corporale riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor, ori de câte ori este nevoie, dar mai ales după suflarea nasului, tuse, strănut şi contactul cu persoane bolnave; evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave sau suspecte de gripă; utilizarea de batiste igienice personale, în caz de tuse sau strănut precum şi aerisirea încăperilor sau a birourilor, cu menţinerea unei temperaturi de 20-21 grade Celsius. Iar dacă apar simptomele răcelii, sub nicio formă nu vă trataţi acasă fără să fi fost consultat de un medic.

”Se recomandă evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie, în cazul apariţiei unor simptome de gripă, răceală sau infecţii respiratorii. Omul bolnav se izolează pe cât posibil de restul familiei, într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită: 24 – 25 grade Celsius). De asemenea, este recomandată menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în colectivitate”, explică medicul Simona Berariu, purtător de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Sibiu.

Ce mâncăm pentru a ne întări sistemul imunitar

Pentru a preveni îmbolnăvirile, alimentaţia trebuie sa fie compusă din multe vitamine, minerale, deoarece astfel ne întărim sistemul imunitar. Medicul Simona Baerariu spune că este recomandat să consumăm o serie de alimente care ne întăresc sistemul imunitar în această perioadă. Ceapa este un bun antiseptic, antiviral, antibacterian şi antifungic, iar ardeiul gras este foarte bogat în vitamina C. Un singur ardei gras conţine aceeaşi cantitate de vitamina C pe care o găsim în patru lămâi. Varza, conopida, broccoli sau salata verde accelerează eliminarea toxinelor din organism şi protejează ţesuturile de agresiunea frigului. Deşi nu este o grăsime vegetală, uleiul de somon conţine substanţe care întăresc sistemul imunitar.

Alimentele care contin Vitamina C: ardei gras, ardei iute, pătrunjel, kiwi, portocale, grapefruit, căpşuni, papaya, mango, coacăze negre.
Alimente care conţin Vitamina E: seminţe de floarea-soarelui, migdale, alune, ulei de floarea-soarelui, ulei de şofran, ulei de porumb, ulei de germeni de grâu.
Iaurtul – capacitatea organismului de a lupta cu gripa depinde de starea de sănătate sistemului digestiv. Produsele alimentare pe bază de lapte, cum ar fi iaurtul şi chefirul, stimulează sistemul digestiv.
Echinacea este o plantă cunoscută pentru creşterea rezistenţei la răceli. Acesta funcţionează cel mai bine dacă este consumată ca un ceai sub formă de frunze proaspete, dar poate fi, de asemenea, luat ca ceai din frunze uscate, ca o tinctură sau sub formă de capsulă.

Citeste mai mult: adev.ro/mu157p

Comentarii

comentarii