VIDEO Balul de Sfantul Ion de la Târnova – satul cu cea mai mare concentrare de Ioni

Satul Târnova din Caraş Severin este unul cu totul aparte. În afară de faptul că este aşezat la poalele Muntelui Semenic, aici, aproape 70% din populaţia masculină, poartă numele de Ion. Aşa că, sărbătorirea Sfântului Ion începe imediat după anul nou şi se termină pe data de 7 ianuarie.
Locuitorii din satul Târnova din judeţul Caraş Severin aproape nu au odihnă mai ales în preajma Sfântului Ion. Din cei aproape 1000 de bărbaţi ai comunei, aproape 700 poartă numele de Ion. Lor li se adaugă femeile care poartă numele de Ioana, Ionela, Ionica sau Oana.
,,Şi fiindcă tradiţia spune că fiecare trebuie urat şi felicitat de ziua lui, pe uliţele satului este un dute- vino continuu. După ce sunt uraţi şi felicitaţi, Ionii îşi cinstesc musafirii cu răchie fiartă şi bucate alese după care pornesc şi ei în vizită la alţi Ioni” spune Rusalin Blagoescu.

Şi uite aşa o comună întreagă din Banat face cel mai uşor schimb de Ioni fără a apela la fizică sau la chimie. Şi nimeni nu iese supărat sau în pierdere din această ecuație, ci doar foarte obosit a doua zi. Cel mai greu este pentru primar care trebuie să onoreze toate invitaţiile şi să-i viziteze pe toţi Ionii. Din fericire, primarul nu se numește ,,Ion” fiindcă altfel, precis intra în faliment din cauza vizitelor.

În jurul orei 21, toată lumea merge la căminul cultural unde este mare bal. Cei care i-au scos pe oameni la joc, au fost copiii din formația de dansuri folclorice a căminului cultural, copii pregătiți de peste un an, de cunoscutul coregraf și dansator, Nițu Moica. Tinerii dansatori au prezentat mai multe dansuri populare după care, la îndemul primarului și al Ramonei Vița, și-au luat părinții și bunicii, sau pe cei de pe margini, la joc. În câteva minute, locul de dans a fost plin de dansatori.

,,Balurile nu presupun o organizare aparte, acestea desfăşurându-se după tipicul balurilor tradiţionale, doar că, la miezul nopţii, toţi Ionii sunt obligaţi să intre în joc la horă, fiecare din ei trebuind să conducă un brâu şi o horă şi să plătească în plus la muzică iar pe cei prezenţi, să-i cinstească cu ţuică și băutură de cea mai bună calitate” spune primarul Petrică Fara.

Surpriza celor aflați în horă a fost prezența corului de la cele două biserici din sat: coriștii le-au cântat sărbătoriților ,,La mulți ani!” .

Materialul video este structurat pe două părți: partea întâia care are în jur de 15 minute și este deja postată și este gen știre și pe care o puteți viziona acum. În cursul zilei de azi, va fi postată și partea a doua, care cuprinde întreaga filmare de la Târnova și care are în jur de 45 de minute.
Iată si varianta lungă a filmării.

Imagini arhiva infocs.ro

Acest material video a fost realizat in 6 ianuarie 2016. Din pacate, in acest an la Tarnova nu s-a mai tinut balul traditional din cel mai simplu motiv: tarnovenii nu mai au camin cultural. Acesta este in renovare iar noul camin va avea o capacitate si mai mare cu multiple spatii utilitare. In schimb, petrecerile au continuat acasă la cei ce au avut musafiri.

Comentarii

comentarii