VIDEO Boboteaza întâmpinată la miezul nopţii în capul satului, la Şopotul Vechi

Sărbătoarea Bobotezei este una dintre cele mai importante sărbători religioase de peste an. În satul Şopotul Vechi din Caraş Severin, i se dă o importanţă aparte fiindcă în această noapte se dezleagă multe mistere. Mai exact, în funcție de cum și din ce direcţie va bate primă adiere de vânt, oamenii vor şti starea vremii, ce vreme vor avea în acest an. La miezul nopţii, la ora 12, sătenii din Şopotul Vechi îşi iau câte o găletuşă sau cană în mână şi cu toţii pornesc spre capătul satului la râul ce vine din Munţii Locvei. La troiţă se face un foc mare pe malul apei, oamenii cântă troparul Bobotezei iar cei bătrâni fac previziuni asupra noului an. În funcție de direcția din care bate vântul, oamenii le-au dat un nume: dinspre Est vine Fâșlea, dinspre Nord bate Vântul Mare iar cel din Vest se numește Boarea. Cel mai bun este vântul dinspre Sud, de peste Munții Locvei, de la Dunăre. El a primit numele de ,,Dunăreanțu” și poartă nori cu ploaie binefăcătoare pentru holdele sătenilor. Iata fotografiile si filmarea trimise asta noapte de Florica Selariu din Sopotul Vechi careia ii multumim si pe aceasta cale.

Astfel, ei spun că au moştenit din generaţie în generaţie unele semne prin care vor şti cum va fi anul ce abia a început. Aceasta în funcţie de direcţia din care vântul şi cum arde focul.

Apoi, la miezul nopţii, oamenii merg la râu şi cu apa neîncepută îşi clătesc faţa, părul şi mâinile.
Femeile iau apă neîncepută şi o duc acasă. Aceasta are aceeaşi putere cu agheasmă pe care preoţii o vor sluji şi sfinţii în ziua de Bobotează, dar este bună pentru sănătate şi apărarea de rele a caselor.


În jurul orei 1, vom reveni cu un material video şi foto de la Șopot fiindcă reporterii noștrii sunt acum pe teren la filmare. Tot atunci vă vom informa şi ce vanturi au fost ,,botezate” în acest an si cum va fi vremea. Ce putem spune acum, este faptul că la Şopotul Vechi este foarte frig, este ger şi zăpada este mare. Acest lucru nu i-a împiedicat pe săteni să respecte tradiţia și să îşi ducă obiceiul mai departe – mai ales că alături de bătrâni şi adulţi sunt foarte mulţi tineri şi copii ce vor învăţa această tradiţie de la bunici şi părinţi.

Aici avem imagini de arhiva de la materialul video realizat la Sopotul Vechi acum 3 ani.
[youtube id=”y6C9kolq1Mk”]

UPDATE – Anul acesta este de bun augur pentru sateni fiindca a fost ,,botezat” vantul Dunăreanțul. Vântul bate dinspre Sud, de peste Munții Locvei, de la Dunăre. El a primit numele de ,,Dunăreanțu” și poartă nori cu ploaie binefăcătoare pentru holdele sătenilor din Sopotul Vechi.

Comentarii

comentarii