VIDEO Caransebeș, orașul celor 99 de sculpturi – tabăra de sculptură în andezit

Caransebeşul este singurul oraş din România care are 33 de sculpturi din lemn, 33 din marmură, iar în acest an va ajunge şi la 33 de monumente din andezit.
„În prezent, ne aflăm la cea de-a ediţie a taberei de sculptură în andezit. Este o ediţie importantă, pentru că va încheia un ciclu, al celor aproape o sută de sculpturi pe care le va avea în patrimoniul său cultural, Caransebeşul, care este singurul oraş din România ce are 33 de sculpturi din lemn, 33 din marmură, iar în acest an va ajunge şi la 33 de monumente din andezit. A fost un proiect gigantic, de talie mondială şi singurul din Europa, la ora actuală, de o asemenea valoare”, a declarat coordonatorul simpozionului, sculptorul Eugen Petri.

Primaria Municipiului Caransebes şi Casa de Cultură „George Suru” au organizat la Galeria de Artă „Corneliu Baba”, vernisajul expoziţiei de sculptură mică, grafică şi pictură ale sculptorilor participanţi la cea de-a XIII-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală, prilej cu care au fost prezentaţi participanţii la cea de-a treia ediţie a taberei de sculptură în andezit.
În total, la această ediţie a simpozionului participă 11 sculptori, din România, Germania, Spania, China, Palestina, Cuba, Argentina, India, Ucraina şi Italia.

„Din 2016 va începe o altă ediţie, în travertin de această dată, prin care se va amenaja un nou parc de scuptură, ce se speră că va fi pe harta turistică a României, afirmă primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela.

Totodată, primul edil doreşte să atragă fonduri europene, pentru realizarea unui muzeu în parcul de sculptură în andezit. Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală a început, la Caransebeş, pe 15 iunie, şi urmează să se încheie pe 15 iulie.

Comentarii

comentarii