VIDEO Cascada Bigar îmbrăcată în muschi si straie din spumă de ape de primăvară

S-au topit zăpezile, a trecut iarna şi cascada Bigăr a îmbrăcat haine noi, haine de mireasă de primăvară, haine din voal și spumă de apă de izbuc de munte. Acum are din belșug ceea ce îi lipsește pe timp de vară și toamnă: apă. Apă limpede și cristalină care să se prelingă peste stratul gros de mușchi ce îmbracă generos Clopotul de calcar al Banatului Montan.
Odată cu topirea zăpezilor, izbucul Bigăr și-a dublat, dacă nu triplat volumul de apă. Apa limpede și mirosind a neaua iernii trecute, se avântă la vale în mici cascade pentru a ajunge la minunea de la Bigăr, la Clopotul de calcar al banatului peste care să se prăvălească la vale. Cu larmă mare și zgomot de ape umflate de suflul cald al primăverii.

Imaginile de mai jos ne-au fost trimise pe adresa redacţiei de Elisabeta și Marius Meixensberger, mama și fiu, doi împătimiți ai excursiilor și ieșitului în spații deschise, în natură, în locurile mirifice din Caraș Severin și pe care prea puțini le cunosc sau le apreciază așa cum trebuie.

Așa că, dacă aveți un pic de timp liber, urcați în mașină și maxim o oră veți vedea cu ochii voștri minunea de primăvară de la Bigăr. Cea mai frumoasă cascadă din lume în clasamentul „Opt cascade unice din lume” realizat de jurnaliştii americani de la The World Geography. Mulți au înțeles că ar fi ,,cea mai frumoasă cascadă din lume”, dar nu este vorba de așa ceva. Cea mai frumoasă cascadă din cele opt prin unicitatea ei. Clopotul de calcar acoperit de pătura de muchi peste care se prelinge apa, mai exact.

În clasamentul „Opt cascade unice din lume” realizat de jurnaliştii americani, Cascada Bigăr este urmată de Cascada Flacăra Eternă din SUA. Aceasta adăposteşte într-o grotă o flacără de aproximativ 20 de centimetri care arde continuu, fiind alimentată de gazul din subteran. Clasamentul este completat de Cascada Asik-Asik, din Filipine, Cascada Orizontală din Australia sau Cascada Sângelui, din Antarctica.

Fiind parte a Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Rezervaţia Bigăr se supune regulamentelor. Practic, singurul lucru permis în zonă este conservarea. Şi a fost conservat totul, inclusiv un popas turistic construit în anii 80 şi abandonat pentru că în parcurile naţionale nu este permisă derularea de activităţi economice.
Restricţiile din parc nu explică, însă, lipsa de promovare. Pentru aceste zone, în care nici nu poate fi vorba de campinguri sau de pensiuni, ONG-urile de mediu propun varianta ecoturismului.

Comentarii

comentarii