VIDEO Cascada Bigăr, locul unu în topul cascadelor unice din lume, cea mai frumoasă cascadă din Banatul Montan, obligată la anonimat de legi strâmbe

DSC_0088Paralela 45 este locul unde cu ajutorul apei şi din lacrimile de calcar ale munţilor, s-a înălţat Clopotul Banatului, chiar pe Defileul Minişului în Valea Almăjului. Vorbim aici de Cascada de poveste a Bigărului.
Cascada Bigăr este locul prin care trece Paralela 45 de grade latitudine nordică şi tot de aici porneşte una dintre cele mai frumoase povești. Perdele imense de apă se revarsă peste mașul MInișului și în mii de ani, au transformat stâncile din jur într-una dintre cele mai frumoase cascade din lume. Dacă românii nu au ochi pentru frumusețile ce îi înconjoară, mult mai atenți sunt străinii. Intr-un top al celor mai frumoase cascade din lume prin unicitatea lor, cascada Bigar din judetul Caras Severin, este pe primul loc.
Cu toate că în forfota şi freamătul Mileniului III, cineva se mai opreşte să admire aceste minunăţii ale naturii, confirmând oarecum ideea că numai „sufletele curate” pot vedea aceste minuni care, de altfel, ne întâmpină la tot pasul, autoritățile locale nu pot face nimic.
Din păcate, autoritățile și nici un investitor nu sunt interesați de această perlă dintre munți – și asta din cauza legilor care descurajrază ori ce urmă de inițiativă. Ce se mai vede acum în apropierea cascadei, sunt rămășițele unui vechi han construit de fostul OJT comunist, dar eficient prin anul 1980. Aici a funcționat un popas și un punctul turistic până prin anul 1993 când a fost privatizat iar acum este părăsit. Aflat într-o avansată stare de degradare, popasul a fost refăcut de Direcția Silvică, au fost puse mese și bănci, dar degeaba. Fiindcă dacă nu ai venit cu pachețelul de acasă, nu ai ce consuma la Bigăr. Eventual te saturi de priveliștea unică și îți potolești setea cu apa din izbuc – apă ce are un gust unic, foarte bun. Analizele făcute la un laborator de specialitate din Arad, arată că apa este de o puritate de aproape 98%.

Au venit ei, turiștii și iarna la cascadă, dar acum, odată cu încălzirea vremii, la cascada Bigăr situată la o distanță aproximativ egală între Anina și Bozovici, vin zilnic sute de turiști din țară și din lumea întreagă pentru a se bucura de frumusețea ei. Cu toate acestea, în afară de a se bucura cu ochiul de frumusețea locului și a cascadei, nu se poate face mai nimic.
Din păcate, la Bigăr nu poți servi nici măcar o cafea sau un pahar cu suc fiindcă acolo nu există nimic. Fiindcă este prinsă în cadrul Parcului Național Bigăr- Cheile Nerei – Beușnița, legea interzice ori ce activitate economică sau construcție în zonă. Cu toate acestea, primarul din Bozovici face demersuri pentru a schimba această situație. oamenii se plâng și spun că din păcate, locului nu i se face o publicitate corespunzătoare și că au ajuns acolo destul de greu.
Fiindcă este unică și extraordinară, de pildă, o tânără pereche din Sebeș Alba, a decis anul trecut să își facă albumul de nuntă tocmai la Bigăr. Adevărul este că nu toată ziua poți vedea un mire și o mireasă în haine de gală, mai ales mireasa în ținuta cea mai frumoasă, cățărându-se pe pereții stâncoși ai cascadei pentru a putea fi prinși de fotograf în cele mai frumoase cadre.
Și parcă nu ar fi de ajuns, păstrăvăria Miniș aparținătoare de Direcția Silvică a județului Caraș Severin, ,,fură” o parte di apa cascadei pentru bazinele cu păstrăvi din apropierea cascadei. Instalația prin care se captează o parte din apa cascadei este veche – de când păstrăvăria și apa este necesară activității de acolo. Asta în detrimentul cascadei care are de suferit din cauza debitului scăzut. Stratul de muchi – tocmai lucrul care o face unică- se subțiază de la un an la altul și dacă nu se iau măsuri, probabil că minunea de la Paralele 45 va dispărea în câțiva ani. Și de parcă nu ar fi de ajuns, cei de la păstrăvărie au mai construit și un mic stăvilar în albie pentru a mai ,,fura” și mai multă apă din izbucul Bigăr- Coronini.
„Este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, unica in mod in care apa se imprastie si cade pe un dâmb plin de muschi verde. Cascada este situata exact la Paralela 45, iarasi un fapt unic”, scrie The World Geography.
Cascada Bigar se afla in Muntii Aninei, pe Valea Minisului. Practic este locul in care izbucul Bigar-Coronini, se varsă in râul Minis.”

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Un comentariu la „VIDEO Cascada Bigăr, locul unu în topul cascadelor unice din lume, cea mai frumoasă cascadă din Banatul Montan, obligată la anonimat de legi strâmbe

  • 24 august 2014 la 22:58
    Permalink

    am vazut ieri cascada si prima impresie a fost „mda”. Un fel de bradut de craciun impodobit frumos, dar in miniatura. Ajuns acasa am verificat cine sunt theworldgeography si rezultatul este locul aprox 350000 in lume, deci nobody. Desi nu am vazut prea multe cascade, pot spune cu mana pe inima ca am mai vazut cel putin 3 in Romania mai spectaculoase decat Bigar. Deci retea succesului: faceti un site gen geographysiincaceva.com si puneti ce vreti acolo pe locul intai. 

Comentariile sunt închise.