VIDEO Ce legătură este între CFR Marfă si muntele Semenic? Răspuns: Gruia Stoica! VIDEO

Titlul articolului nu e o glumă gen „coada vacii și ștampila primăriei” sau „ce are sula cu prefectura?”, este purul adevăr. „Regele vagoanelor” Gruia Stoica, specialist în transporturi feroviare și colectări de fier vechi, este autorul moral al dezastrului economic din celebra stațiune de pe muntele Semenic, fostă perlă turistică a sud-vestului țării.

Toate eforturile noastre jurnalistice de a contura pe cât posibil, adevărul despre S.C.Turist Semenic Reșita, sunt cauzate de dorinţa de a afla care sunt motivele pentru care staţiunea montană Semenic (in special) dar şi zona barajului Secu ori hotelul Semenic din Resita, nu se bucură o investitie pe măsura a ceea ce a fost… şi mai ales a ceea ce ar putea fi. Situaţia precară în care se află patrimoniul clădit cu greutatea muncii, dar mai ales tradiţia extraordinară a zonei turistice, ne îndeamnă să continuăm. Să ştim şi noi dacă SC Turist Semenic Resita, este fie un paravan pentru unii, fie o societate căpuşă pentru alţii, oameni care nu au nicio legatură cu realitatea „turistică”. De ce trebuie să suportăm toate acestea ? Credem în demersul nostru jurnalistic, chiar dacă uneori, ne-am convins, „câinii latră, caravana trece”…

Practic, Gruia Stoica a cumpărat stațiunea Semenic și a lăsat-o în paragină. Cu această paragină a girat cumpărarea acțiunilor de la CFR Marfă. Acest detaliu constituie, de altfel, singura deosebire dintre el și omologul său în „strategia dezastrelor”, Iosif Armaș, care a gestionat cu același înalt profesionalism distrugerea stațiunii Băile Herculane. În ceea ce-l privește pe Gruia Stoica, este de așteptat ca, așa cum arată acum hotelurile Gozna, Semenic și Nedeea, vila Pietricica, cabanele Constructorul sau Splendid de pe malul lacului Secu din apropierea Reşiţei, ori cabana Mărghitaş, așa vor arăta și Căile Ferate Române pe care guvernul României i le-a încredințat, printr-o licitație-șmen, acestui antrepenor de fier vechi din satul Toflea.

Întrucât privatizarea CFR Marfă (coroborată cu desființarea rețelei spitalelor CFR) reprezintă „oul fierbinte” al guvernării Ponta (până acum s-au fript cu el doar partenerii din PNL), iar personajul central al acestei privatizări este Gruia Stoica, am avut inspirația să pun deoparte o anchetă amplă, făcută de jurnaliștii unui site din zona Banatului, care viza dezastrul turistic de pe muntele Semenic. Este vorba, de fapt, de un șir de articole, publicate pe parcursul a câțiva ani, din care reieșea clar că autorul acestui dezastru este nimeni altul decât câștigătorul licitației de privatizare a CFR Marfă. Zic „am avut inspirația” pentru că, între timp, articolele respective au dispărut de pe site. Le reproduc aproape integral, pentru a răspunde cât mai cuprinzător la promisiunea din titlu. Așadar, „ce legătură este între CFR Marfă și munele Semenic?”… (Miron Manega)

Un imperiu discret, dar sigur

Nedeea8

Turist Semenic SA din Reşiţa, a devenit doar o umbră a societăţii care reprezenta odată „floarea turismului” cărăşean. Cine nu a fost pe muntele Semenic la unul dintre hotelurile Gozna, Semenic sau Nedeea? Suntem convinşi că amintirile de vacanţă ale multora se leagă de Vila Pietricica, de cabanele Constructorul sau Splendid de pe malul lacului Secu din apropierea Reşiţei ori de cabana Mărghitaş. Despre toate acestea vorbim la trecut, pentru că în prezent deşi obiectivele există fizic, au murit demult…

Rezultatul demersului nostru jurnalistic realizat accesând sute de site-uri pe internet, publicaţii on-line, bloguri şi reviste economice, a scos la iveală iţele extrem de încurcate ale unei afaceri care are ca punct de plecare voinţa unor “forţe” necunoscute şi putinţa economică a celui pe care colegii nostri din presa scrisă il numesc “regele vagoanelor” Gruia Stoica. Un “puternic” investitor, care la momentul oportun ajutat de cine trebuie şi-a întins tentaculele în afaceri peste calea ferată, construcţii, reparaţii de material rulant, turism, vinificaţie, afaceri răspîndite de la un capăt la celălalt al ţării, ba chiar şi peste hotare.

Ce ne doare cel mai mult, pe noi, caraş-severinenii inseamnă turismul de pe Muntele Semenic, îngropat odată cu vinzarea celei mai importante societăţi din Reşiţa, “Turist-Semenic”. După cum scrie ziarul “Bursa”, în anul 1999, AVAS a încercat privatizarea Societăţii Turist Semenic din Reşiţa, însă fără succes, şi odată cu modificarea legii, în anul 2001, obiectivul a trecut în administrarea Ministerului Turismului, care la începutul lunii august, acelaşi an 2001, a scos la licitaţie pachetul de acţiuni de 40 % pe care îl deţinea. Turist Semenic SA Reşiţa, a fost cumpărat de cetăţeanul român, Stoica Gruia, la valoarea de 14,9 miliarde lei, de circa cinci ori mai mare faţă de preţul de plecare, de 3,4 miliarde lei.

La licitaţia cu strigare au participat patru ofertanţi – o persoana fizică (Olar Duşan) din Reşiţa, precum si societăţile Vector 2000 SRL Caras Severin si SC Bega Timisoara. Licitatia a pornit de la pretul de 27.500 lei pe acţiune, iar pe parcurs a ajuns la 135.000 lei pe actiune. Cîştigătorul, Stoica Gruia, afirma atunci că reprezintă interesele unei societăţi de turism italiene, aflate între primele cinci din Europa. “Numele firmei italiene urmează să fie anunţat în cel mult o luna, cand vor fi precizate şi intenţiile de investiţii la societatea achiziţionată”, a mai spus Gruia, citat în Ziarul Financiar.

Hotel Semenic

Turist Semenic avea în anul 2001, un capital social de 6,91 miliarde lei, iar printre acţionarii săi, în afară de Ministerul Turismului, se afla SIF Transilvania, cu 41,47% din acţiuni, şi PPM (Programul de Privatizare in Masă), cu 18,53%. La sfarşitul anului 2000, societatea realiza venituri totale de 7,4 miliarde ei, faţă de 9,34 miliarde lei în 1999, în timp ce profitul net s-a ridicat la peste 83 de milioane de lei. In perioada amintită, datoriile înregistrate de societate se cifrau la 4,7 miliarde lei, în scădere faţă de 1999, când acestea totalizau 5,88 miliarde lei. Turist Semenic deţine în administrare directă mai multe active, între care complexul Semenic, format dintr-un hotel şi un restaurant, bar de noapte si bar de zi, hotelul Gozna cu restaurant, Hotelul restaurant Nedeea Semenic, Vila Pietricica, cabana şi restaurantul Splendid, Cabana Constructorul, cabana si restaurantul Mărghitaş.

Licitatia a pornit de la pretul de 27.500 lei pe acţiune, iar pe parcurs a ajuns la 135.000 lei pe actiune. Cîştigătorul, Stoica Gruia, afirma atunci că reprezintă interesele unei societăţi de turism italiene, aflate între primele cinci din Europa. “Numele firmei italiene urmează să fie anunţat în cel mult o luna, cand vor fi precizate şi intenţiile de investiţii la societatea achiziţionată”, a mai spus Gruia, citat în Ziarul Financiar. Turist Semenic avea în anul 2001, un capital social de 6,91 miliarde lei, iar printre acţionarii săi, în afară de Ministerul Turismului, se afla SIF Transilvania, cu 41,47% din acţiuni, şi PPM (Programul de Privatizare in Masă), cu 18,53%.

La sfarşitul anului 2000, societatea realiza venituri totale de 7,4 miliarde ei, faţă de 9,34 miliarde lei în 1999, în timp ce profitul net s-a ridicat la peste 83 de milioane de lei. In perioada amintită, datoriile înregistrate de societate se cifrau la 4,7 miliarde lei, în scădere faţă de 1999, când acestea totalizau 5,88 miliarde lei. Turist Semenic deţine în administrare directă mai multe active, între care complexul Semenic, format dintr-un hotel şi un restaurant, bar de noapte si bar de zi, hotelul Gozna cu restaurant, Hotelul restaurant Nedeea Semenic, Vila Pietricica, cabana şi restaurantul Splendid, Cabana Constructorul, cabana si restaurantul Mărghitaş.

Secu

Achizitorul celor 40% din acţiuni, Gruia Stoica, promitea in decembrie 2001, (articole publicate în presa naţională) că “Turist Semenic” SA Resita va intra într-un program de investiţii a cărui valoare este estimată să se ridice, în următorii cinci ani, la zece milioane dolari, numai pentru anul 2002 fiind prevazută alocarea a două milioane de dolari pentru renovarea a trei dintre hotelurile societăţii. După preluarea pachetului de 40%, Gruia Stoica a mai cumparat încă 11% din acţiuni, devenind acţionar majoritar la societatea din judetul Caras Severin. „Nu am vândut acţiunile firmei italiene, (de care el vorbea) dar sunt încă în discuţii cu ei şi intenţionez să atrag şi un partener austriac, din Insbruck, cu care urmează sa mă întalnesc în această luna”, a spus Gruia Stoica, fără a oferi detalii. El a mai afirmat că are asigurate fondurile necesare investiţiei propuse şi este posibil să se decidă să păstreze acţiunile de la Turist Semenic.

Rromii din Toflea „cuceresc” Semenicul
Nedeea

Se contureaza tema: „Tiganii din Toflea, judetul Galati au distrus turismul de pe Semenic” scrie in editia sa on-line, Jurnalul National. Guvernul Năstase a decis să accelereze privatizarea turismului românesc, pe vremea când ministrul Turismului era Dan Matei Agathon. Cât de puternic a fost apăsată pedala de accelaraţie se poate vedea pe Muntele Semenic, din judeţul Caraş-Severin, scriu colegii nostri de la Jurnalul Naţional. Din articol aflaţi povestea privatizării: „În 2000, Turist Semenic S.A. avea ca acţionari majoritari Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) 40%; S.I.F. Transilvania 41,47%. Restul de acţiuni aparţineau celor care şi-au băgat cuponul în această afacere prin programul de privatizare în masă. Acţiunile FPS au fost preluate de Ministerul Turismului printr-o ordonanţă de urgenţă din ianuarie 2001. Apoi, ca să se debaraseze de povara turismului montan cărăşan, ministerul a organizat o licitaţie publică cu strigare la care au participat patru doritori ce voiau să pună mâna pe afacere. Câştigătorul a fost un tânăr de 33 de ani, Stoica Gruia, care a plătit, în august 2001, 500.000 de dolari. Bani peşin. De ce a ales investitorul să procedeze astfel? Pentru că dacă ar fi achitat în rate, ar fi avut obligaţia să facă investiţii timp de trei ani de la data semnării contractului”. Din articol mai aflăm: „Cu câteva zile înainte de privatizare se ştia că Stoica va cumpăra acţiunile pentru un italian, după cum şi declarase ulterior. Afacerea urma să se desfăşoare astfel: Stoica plătea banii, pentru că italianul se chinuia să facă rost de cash la el în ţară. Cum investitorul din Cizmă nu a făcut repede rost de bani şi văzând ce pleaşcă a prins, Stoica i-a dat cu flit, ca la ţânţari. La momentul privatizării, Turist Semenic avea în patrimoniu clădiri şi terenuri care valorau 3,4 milioane de dolari”.

Ce a cumpărat Stoica cu 500.000 de dolari cash? Câteva cabane, câteva baruri şi terase în judeţul Caraş-Severin, un restaurant şi un magazin în Reşiţa şi trei hoteluri: Gozna, Nedeea şi Semenic. Aşadar, investitorul a plătit pentru 40% mult mai puţin decât valoarea reală. Nici nu este de mirare, din moment ce avea legături strânse cu unii angajaţi ai FPS. În 2002, dintr-o pură întâmplare, preşedintele consiliului de administraţie al firmei era bucureşteanul Gheorghe Iagher care era astfel angajat al statului la Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului -APAPS, moştenitorul FPS, dar şi la privat, cum se spune. Iagher a continuat şi când APAPS A DEVENIT AVAS – Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. I-a plăcut se pare să stea cu posteriorul în două luntri, din moment ce abia în 2008 i-a expirat mandatul la Turist Semenic. Continuam sa cităm din Jurnalul National: „În 1999, Turist Semenic SA avea un profit net de aproape 71.000 de dolari. În 2001 avea deja pierderi de peste 186.000 de dolari, care s-au aproape dublat în 2002. Timp de câţiva ani până în 2007, firma a trecut pe profit care abia depăşea 100.000 de dolari pentru toată perioada. În 2008, Turist Semenic a înregistrat din nou pierderi de aproape 44.000 de dolari”.

Ceea ce noi ştim, este ca Societatea Turist Semenic din Resita a acumulat datorii însemnate la Fondul Asigurărilor sociale de stat şi la Asigurările de sănătate, iar Direcția Generala a Finanțelor Publice Caraş-Severin a acţionat prin somarea la plata si instituirea de sechestru pe bunuri. Amănunte puteţi afla citind postările noastre aflate aici pe pagină, la secţiunea Anchete Jurnalistice. Adrian Mogoş, semnatarul articolului din Jurnalul Naţional de marţi 23.03.2010, explică ce s-a intimplat după preluarea celor 40% de la FPS: „În firmă au apărut ca acţionari alţi tovarăşi şi parteneri de afaceri de-ai lui Stoica: Vasile Didilă şi Vasile Răducan, ambii din satul Toflea, comuna Brăhăneşti, judeţul Galaţi. Toflea este cunoscută drept capitala neoficială a romilor din România. A romilor bogaţi. În Toflea sunt înregistrate foarte multe firme pe care Stoica, Didilă, Răducan şi compania le deţin. Didilă şi Gruia au intrat în afaceri cumpărând şi vânzând fier vechi. Unul dintre oamenii de nădejde şi angajat al acestora este Ion Garoseanu care anul trecut în iunie a fost numit director general la CFR fiind propus de PSD. Garoseanu a stat în funcţie câteva luni, dar după retragerea PSD de la guvernare în octombrie 2009 a fost demis”…

În 2008, un nou administrator tot gălăţean a fost numit la Turist Semenic: Viorel Negruţ. Numele lui Negruţ a apărut în 2004 când de la vila lui Ceauşescu din Deva a dispărut mobilier din lemn masiv în valoare de 200.000 de euro. Acum patru ani, Săptămâna Financiară scria că: „Vasile Răducan e un rom cu o condamnare la activ de 14 ani pentru omor şi de 4 ani şi 10 luni pentru înşelăciune, fals şi uz de fals”, iar Didilă fusese amendat penal pentru infracţiuni la Legea contabilităţii şi nereguli legate de societăţile comerciale care au fost privatizate de stat.
În 2002, Grup Feroviar Român, parte a Grampet, a câştigat o licitaţie la o lună după ce fusese anunţat câştigătorul. Mai mult, nu avea licenţele de transport necesare pentru a participa la licitaţie. Licenţa a fost semnată de fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, la aproape o lună după desfăşurarea licitaţiei. Este cunoscut, de altfel, că afacerile grupului condus de Stoica au înflorit în perioada lui Mitrea. Grampet, firma amiral a grupului Stoica-Didilă-Răducan-Negruţ era preferata fostului preşedinte al CJ Hunedoara, pesedistul Mihail Rudeanu care se încuscrise la un moment dat cu un baron expirat al Gorjului, Nicolae Mischie”. Interesantă reţeaua, legăturile şi drumurile care duc către Guvernarea şi „omul de bine” care au sprijinit punerea pe butuci a turismului de pe muntele Semenic dar şi a celui din staţiunea Băile Herculane. Pentru „meritele” sale, fostului ministru Dan Matei Agaton, Primăria din Valea Cernei i-a retras titlui de „cetăţean de onoare” al localităţii

„Un rrom cu o condamnare la activ de 14 ani pentru omor și de 4 ani si 10 luni pentru înşelăciune”

La vremea la care Gruia Stoica “se arunca în achiziţii”, avea puţin peste 30 de ani. Ne întrebăm care român ar fi dispus de o asemenea sumă, de 15 miliarde de lei pentru a plăti acţiunile “cu banii jos” în cîteva zile? Faptul este dovedit prin răspunsul primit la adresa trimisă de Radio Reşiţa, Ministerului Turismului, document semnat de şeful Direcţiei Generale de Autorizare, Control şi Privatizare, Adrian Netedu: “vînzarea acţiunilor s-a făcut cu plata integrală a preţului în 10 zile de la data semnării contractului”. In prezent, cei care controleaza TURIST SEMENIC sunt: 1. Gruia Stoica- 43,92% 2. Raducan Vasile – 42,68% 3. alţi acţionari -13,38% informaţia este postată pe Depozitarul Central al Bursei Rasdaq Răducan D. Vasile este consilier local din partea UPSC in Consiliul Local Brăhăşeşti jud. Galaţi, de loc din Toflea, satul natal al lui Gruia Stoica. Agenţia Naţională pentru Integritate s-a sesizat în luna iulie 2009, în legătură cu Vasile D.Răducan pentru infracțiunea de fals în declarații. Acesta a “uitat” să menţioneze elemente importante în declaraţia sa de interese, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Răducan Vasile este acţionar la S.C. POIANA CIUCAŞ S.A., cu un număr de 1.416.442 acţiuni, în valoare totală de 3.541.105 Lei, având o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 14,8434% şi la S.C. TURIST SEMENIC S.A. din Resita, cu un număr de 130.232 acţiuni, în valoare totală de 325.580 lei, având o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 43,9222%. Saptamâna Financiară din 25.08.2006, scria că „Vasile Raducan, e un rrom cu o condamnare la activ de 14 ani pentru omor si de 4 ani si 10 luni pentru înşelăciune, fals şi uz de fals”.
În delegație cu Ion Iliescu

Cine este Gruia Stoica? Denumit “regele vagoanelor”, Gruia Stoica este unul dintre cei mai bogaţi români poziţionat pe locul 13 cu o avere de 550-600 milioane euro in clasamentul Adevarul – 500 de români bogaţi. Domenii: transport feroviar, construcţii şi reparaţii material rulant. Niciun cuvînt despre turism, pentru că, această investiţie pentru Gruia Stoica, pare să fi fost ceva nesemnificativ. Este inginer, doctor in stiinte, cu facultate absolvită înainte de 1990, de asemenea absolvent al Institutului National de Aparare și. .. cu stele pe umăr, se arată pe blogul Vot.ro. Gruia Stoica, scrie presa mondenă, „şi-a construit imperiul discret, dar sigur, iniţial achiziţionând pachete mici în societăţile pe care le controlează”. Anul trecut, grupul a avut o cifră de afaceri de 250 de milioane de euro, fapt care l-a situat pe locul 11 în Top 25 cei mai bogati bucureşteni, după „Adevărul- 500 de miliardari de top”.

Gruia Stoica deţine, împreună cu Vasile Didilă, Grupul „Grampet” (societate de management), cel mai important operator privat de pe piaţa feroviară românească desfăşurându-şi activitatea specifică prin intermediul Grupului Feroviar Român (GFR). Participaţiile celor doi nu sunt egale, dar Stoica spune că nu contează acest lucru. „Eu sunt vârful săgeţii, iar el este corpul ei“, adăugând că Didilă îi este frate, chiar dacă nu au acelaşi nume. Săptămâna Financiară din 25.08.2006 scria despre Vasile Didila că „(e tot rrom din Toflea), a primit o amendă penală pentru infracţiuni pedepsite de Legea contabilităţii si Legea nr. 87 din 1997 privind unele măsuri pentru evidenţa acţionarilor, organizarea si desfăşurarea primei Adunări Generale a Acţionarilor la societăţile comerciale care au făcut obiectul procedurilor de privatizare instituite prin Legea nr. 55/1995”.

Cum a intrat acţionarul Grampet în afaceri? Scrie pe site-ul Vot.ro: „Pe uşa din faţă“, răspunde Gruia Stoica, din vestita localitate gălăţeană Toflea, unul dintre tartorii negoţului cu tablă de la Sidex Galați, până nu demult. El povesteşte cum, în urmă cu câţiva ani, avea pachete mici de acţiuni, restul fiind pe numele altor persoane. Tot pe uşa din faţă şi însoţind omul potrivit, a dobândit probabil, „cheia succesului” în afaceri. Site-ul „Informaţia.ro”, nota în 11.09.2003: “În cursul vizitei oficiale efectuate în Kazahstan, preşedintele Iliescu a fost însoţit şi de o delegaţie de oameni de afaceri din domenii care ilustrează economiile ambelor ţări… între care s-a aflat Gruia Stoica – director general “Grampet” Bucureşti”.

Din Grupul „Grampet” mai fac parte companii precum SC „Poiana Ciucaş” din Poiana Braşov, „Turist” Semenic din Reşiţa, „Reva” Simeria sau „Rovit” Valea Călugarească. GFR este acţionar majoritar la „Transbordare Vagoane Marfă”, care a preluat Institutul de Tehnică de Calcul precum şi la Fabrica de material rulant „Remar” SA Paşcani, societate având ca obiect de activitate producţia şi repararea mijloacelor de transport feroviar şi a materialului rulant. „Remar” este urmaşă a fostelor ateliere CFR, înfiinţate la Paşcani în 1869, prima unitate de acest profil organizată în România.

Grupul Grampet deţine participatii majoritare la Bulgaria Railway Company, la Train Hungary, la societăţi de material rulant în Serbia, la Smederevo, în Muntenegru şi Ucraina – societatea de expediții Eurorail. După cum scriu colegii noștri din presa naţională, principalele ţinte de achiziţii ale Grampet sunt acum Slovacia si Cehia, întrucât se urmăreşte realizarea unei conexiuni cu piaţa din Germania. „Gruia Stoica este suspectat (scrie într-o postare pe site-ul „9am.ro” în mai 2008) de legături cu un lider PSD, Nicolae Văcăroiu, dar afacerile sale au explodat sub mandatul lui Miron Mitrea. Singura legătură vizibilă este aceea că deţine 35% din clubul FC Argeş, echipa judeţului de suflet al lui Nicolae Văcăroiu”.

Dacă marea majoritate a afacerilor sub cupola „Grampet” sunt prospere, turismul din Banat a fost lăsat de izbelişte. Asistăm, din câte se vede, la căderea a încă unui „mit” turistic, alături de ceea ce s-a distrus de la privatizarea din 2001 a SC Turist Semenic din Reşiţa, fiind vorba de hotelurile Nedeea, Gozna (foto), Semenic de pe muntele Semenic, cabana Constructorul şi Vila Pietricica de pe malul Lacului Secu. Chiar dacă se invocă mereu dreptul asupra proprietăţii private, autorităţile locale nu pot sta la nesfârşit cu „braţele în sân”. Indiferenţa administraţiei publice locale şi judeţene nu face bine unui oraş unde simbolurile dispar. (Sunt de notorietate: furnalul şi blumingul CSR, Casa Muncitorească şi alte clădiri de patrimoniu din zona veche a Reşiţei). Nu face bine nici judeţului unde dacă turism nu e… nimic nu e… iar munţii mor!

Autor: Miron Manega
preluare:http://www.certitudinea.ro
citeste mai multe pe acest site

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO Ce legătură este între CFR Marfă si muntele Semenic? Răspuns: Gruia Stoica! VIDEO

  1. Co-autor la jaf este Statul prin reprezentantii sai legali. Asa este in toata tara. Ce este de facut? Ca ei intre ei este clar ca nu se aresteaza.

Comments are closed.