VIDEO Cea mai romantica gara din Romania si din Europa – Lasata in paragină

În Caraș Severin avem cea mai frumoasă cascadă din lume prin caracteristicile sale – cascada Bigăr, a cărei frumusețe ne-a atras după ce alții au descoperit-o, avem poate ce-a mai frumosă stațiune din Europa – cel puțin așa spunea Împăratul Franz Iosef – acum ce a mai rămas din ea, avem Tunelul iubirii în Valea Bistrei la Obreja, dar și cel mai romantic peron de gară CFR din lume. Faimosul portal de rezervări Hotels.com a făcut, nu demult, un clasament al celor mai romantice gări, pe baza voturilor acordate de clienții site-ului.

Oamenii au avut de ales între câteva gări celebre propuse de site. Astfel, Gara Centrală din Antwerp a fost votată cea mai romantică gară din Europa, considerată cea mai potrivită locație pentru despărțiri sau întâlniri romantice. Pe locul doi s-a clasat Gara de Nord din Paris, urmată de King’s Cross Station din Londra, aleasă grație atmosferei magice creată de filmările de la Harry Potter care au avut loc aici.

Toate aceste gări sunt superbe, monumentale ca proporții și stil arhitectural, fapt care a influențat votul clienților Hotels.com. Mărimea și opulența, însă, nu sunt neapărat sinonime cu romantismul, așa cum arată portalul de turism YouVisit.info, potrivit căruia o gară cu adevărat romantică, cu cel mai romantic peron din Europa, se află chiar în România. Este vorba despre Gara din Băile Herculane, cu fabulosul ei peron cu iederă, parcă din altă lume. Și dacă peronul este unul foarte romantic și clădirea gării, construită în anul 1878, în perioada deschiderii liniei ferate Timişoara-Caransebeş-Orşova-Vârciorova (10 unie 1879), chiar așa mică, poate sta cu mândrie lângă marile gări istorice europene.

Clădirea gării din Băile Herculane este construită într-un stil baroc vienez caracterizat prin cupole şi arce de cerc sub diverse îmbinări, după planurile arhitectului A.D. Serres. Clădirea a fost astfel concepută încât să reproducă fidel castelul de vânătoare din apropierea Vienei al împărătesei Maria Tereza a Austro-Ungariei. Edificiul se află pe Lista Monumentelor Istorice întocmită de Ministerul Culturii. Corpul central al Gării Băile Herculane, acoperit de o cupolă cu ţigle multicolore dispuse în figuri geometrice, este decorat pe interior cu fresce reprezentând elemente din mitologia romană vizând vânătoarea, care este leitmotivul arhitectonic al edificiului. Decorul interior este completat de un orologiu, realizat de Paul Garnier, şi de câteva corpuri de iluminat frumos lucrate.

Pe peron, alături de un interesant ceas de perete, tot marca Paul Garnier, atrag atenţia colonadele specifice barocului, acoperite de liane, dispuse paralel cu şinele, de care atârnă ghivece cu flori. De-a lungul vremii pragul Gării din Herculane a fost trecut de personalităţi de marcă ale României ori Imperiului Austro-Ungar şi începe cu Franz Josef, împărăteasa Sissi, Alexandru I al Serbiei şi regele Carol I al României. Înainte de a deveni gară, construcţia funcţiona ca şi casă de vânătoare a împăratului Franz Josef al Austro-Ungariei (1830-1916). Clădirea impresionează ca obiectiv turistic printr-o maiestuoasă cupolă, sprijinita de două coloane, ce se găseşte în corpul central al clădirii şi care dă definiţia caracteristică stilului arhitectural baroc. Cupola este decorata cu picturi ale unor personaje mitologice dintre care iese în evidenţă legendarul erou Hercules, zeul Marte, Ares şi alte personaje mitice.

Din păcate edificiul de o frumusețe aparte are geamurile sparte, tencuiala căzută, iar cei care ar fi trebuit să o renoveze și să o pună în valoare, o lasă să se degradeze în fiecare zi.
Sursa: http://banatfm.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=18384%3Acea-mai-romantic-gar-din-lume-lsat-in-paragin&catid=73%3Anews&Itemid=84

Comentarii

comentarii