VIDEO Colinda cu preot, copii şi cu tradiţia românească dusă din poarta în poartă in Banatul Montan

În Banatul Montan, umblatul cu colindul începe în prima duminică după Sfântul Nicolae şi tine până la Sfântul Ion. Cel puţin aşa era înainte. Acum, lucrurile s-au mai schimbat, dar încă nu s-a pomenit seară de ajun de Crăciun cu toți ai casei în jurul bradului, cu bucate aburinde în cuptor și fără colindători la ușă. Acesta este tabloul idilic al unei seri adevărate de ajun de crăciun, cu tradiții care merg mai departe. Mai ales când acestea sunt purtate, din an în an, atât de către adulți cât și de către tineri. Iar când în fruntea lor se pune preotul satului, atunci cu siguranţă direcţia este bună şi obiceiul străbun nu se va pierde. La Ocna de Fier este obiceiul ca unul dintre colindători să poarte in brațe icoana ce înfățișeaza Nașterea lui Iisus. Aceasta este prima care intra in casa sătenilor iar aceștia încep prin a săruta icoana și ași face semnul sfintei cruci.

În Banatul Montan la Ocna de Fier, casele sătenilor au fost vizitate de un grup de copii şi de preotul satului care au mers la porţile creștinilor și i-au colindat. Oamenii au deschis porţile şi ușile și au primit cu drag vestea nașterii Pruncului Sfânt. Preotul Alin Chicos i-a organizat pe copiii cu care a făcut repetiţii an de an, încă de acum 10 ani de când a venit în sat ca preot paroh. Acum, în ajun de mare sărbătoare, cu toții merg prin sat pe la casele enoriașilor ca să-i colinde.

Copiii duc tradiția mai departe dacă are cine să-i îndrume. Ori la Ocna de Fier, se pare că există dascăl bun. Sătenii i-au primit pe colindători cu bucurie și nu puține au fost casele în care gazdele să nu aibă ochii umezi de emoție. Fiecare i-a poftiţi cu colaci, cozonaci și ceai cald sau cu cârnați și colaci. Așa cum se știe că s-a făcut din moși- strămoși.

Pentru colindul lor, copiii au fost răsplătiți de săteni cu mere, cu nuci, cu portocale, cu bani și cu dulciuri. La încheierea colindei, copiii s-au întors la biserică şi acolo şi-au împărţit în mod egal darurile primite de la săteni pentru munca lor.

Comentarii

comentarii