VIDEO Credință și unitate în rugăciune la hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș – sute de credincioși și sobor de ierarhi

În prima Dumnică după Sfintele Paști, Duminica Tomii, Catedrala episcopală din Caransebeș și-a prăznuit hramul. Sărbătoarea a început la orele dimineții, printr-o procesiune a soborului de ierarhi, preoți și diaconi, alături de numeroși credincioși. Înaltele fețe bisericești și clerul din oraș și județ, s-au îndreptat pe jos prin piață de la reședința episcopală și până la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș.

[youtube id=”oijyyEPDw2g”]

Sfânta Liturghie solemnă a fost oficiată de către ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei akaturi de noul Mitropolit Ioan al Banatului, înconjurați de un sobor de 10 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi.

La slujbă au participat autorităţile locale în frunte cu primarul Marcel Vela, consilerii locali, autorități locale și judeţene, civile și militare, slujitorii altarelor din Caransebeş, însoţiţi de credincioşi, tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi din Caransebeș şi împrejurimi.

La final, fiindcă este ,,Ruga Caransebeșului” , în piața din fața catedralei, a fost prezentat un scurt moment folcloric, iar apoi, potrivit tradiţiei din Banatul Montan, Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebeş, a deschis „Ruga de la Oraş”.

În cursul serii, ierarhii prezenţi alături autorităţile locale, au participat la un concert de muzică populară în sala de spectacole a Casei de Cultură.

Episcopia Caransebeşului desfăşoară în perioada 18 – 26 aprilie, a.c., sub genericul Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a IX-a, mai multe acţiuni religioase, culturale şi artistice. Manifestările amintite sunt prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale episcopale Învierea Domnului din Caransebeş (Duminica Tomii) cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului.

Luni, 20 aprilie, ora 930, va avea loc deschiderea festivă a Simpozionului internaţional „Misiune şi propovăduire“, ce va fi însoţit de o expoziţie foto-documentară despre începuturile Episcopiei Caransebeşului, dar şi despre realizările eparhiei în decursul anilor.

Zilele credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului vor continua în data de 22 aprilie cu ediţia a VI-a a Festivalului coral de muzică religioasă „Miron Cristea“, dedicat în special corurilor parohiale.
Următoarea manifestare culturală, Festivalul naţional al corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici“, ediţia a XXXIII-a, se va organiza în zilele de 23 şi 24 aprilie.

În ziua de 25 aprilie, Episcopia noastră va organiza Festivalul de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, ediţia a VI-a. Vor participa la acest festival de poezie în grai bănăţean aproximativ 50 de personalităţi ale vieţii literare bănăţene.

Duminică, 26 aprilie, începând cu orele 16.00, la teatrul Mihai Eminescu din Oravița, se va juca piesa de teatru Mironosițele în interpretarea elevilor seminariști și elevelor de la mai multe licee din municipiul Caransebeș. În încheierea piesei de teatru se va vernisa o expoziție foto-documentară referitoare la importanța eclezială a orașului Oravița, în istoria Episcopiei.

Toate aceste evenimente aniversare se organizează cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Consiliului Județean Caraș-Severin, Primăriei Municipiului Caransebeș și a Casei de Cultură George Suru din Caransebeș .

Comentarii

comentarii