De ce sa vizitam Bocsa ? Ce stiati sau nu despre orasul Bocsa din Caras Severin ?

Primarul orasului Bocsa, Mirel Pascu, va invita la o mica plimbare. NU este departe si pun pariu ca nu stiati despre multe dintre aceste lucruri. Aşezat în zonă colinară, oraşul Bocşa are o lungime de 20,2 km. Localitatea se află la 80 de km. distanţă de Timişoara şi 18 km. distanţă de Reşiţa, fiind situată la nord de paralela 45º, coordonatele geografice ale acestei aşezări fiind cuprinse între 21º45´ longitudine estică şi 45º22´ longitudine nordică. Localitatea Bocșa fiind situată pe o arteră importantă care leagă cel mai mare oraș din vestul României, Timișoara, de zona montană a Banatului, este de fapt poarta de intrare în acest areal al Banatului Montan. De asemenea situarea ei într-o zonă colinară cu deschidere spre Câmpia Vestică face ca întreaga zonă să poată cuprinde și un turism adiacent, turismul agro, având în vedere satele și comunele din imediata apropiere ( de 10 km până la 35 km).

Orașul Bocșa a fost și este încă, un centru cultural cu tradiție, care se încadrează în arealul Banatului, având o continuitate în conservarea și promovare tradițiilor zonei, în același timp fiind un promotor al modernismului. Localitatea noastră este singurul oraș de provincie din România care are doi laureați ai Premiului HERDER pentru cultură (muzicologul Zeno Vancea și sculptorul Constantin Lucaci), primul pictor academic al Banatului a fost tot din Bocșa (Iosif Velceanu), iar exemplele ar putea continua, motiv pentru care putem afirma că suntem ”producători autentici de cultură românescă”!

Fiind una din localitățile Banatului Montan, care s-a dezvoltat puternic industrial în timpul imperiului habsburgic și care a fost mereu inovatoare in industrie (primul furnal cu încărcare pe verticală pentru minereurile de fier, primele utilaje pentru sudarea prin frecare, inovații în construcțiile metalice civile etc.) nu se poate ca și în domeniul cultural, Bocșa să nu fie în același „trend ascendent”. Merită menționat faptul că la ora actuală Bocșa detine a doua sală muzeală Constantin Lucaci din lume (după Vatican) și singura din România sau că are singurul festival de creație și interpretare a poeziei dialectale din România ajuns la ediția a XXXIX-a!

Pe raza orașului există câteva monumente istorice de categoría B, de interes național: Zidurile depozitului de cereale din secolul XVII, Primaria orașului Bocșa, Corpul B al Liceului Teoretic ”Tata Oancea”, Biserica cu hramul ”Pogorârea Sfântului Duh” din Bocșa Montana, Biserica cu hramul ”Sfantul Nicolae” din Bocșa Română, Biserica catolică ”Neprihănita zămislire” din Bocșa Montană, Gara din Bocșa Montană, Gara din Bocșa Română, Turnul furnalului cu încărcare pe verticală din Bocșa Montana, Biserica cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului” din Bocșa Vasiova, Zidurile cetății Cuiești, Mănăstirea „Sfântu Ilie” din Godinova, Centrala hidroelectrică și canalul de aducțiune din Bocșa Montana.

Orașul Bocșa fiind un centru cultural cu vechii tradiții, dar și unul multietnic, are în calendarul anual cuprinse evenimente cu participare locală, județeană, națională și internațională ca de exemplu: Festivalul- concurs național de interpretare vocală a muzicii populare românești „Aurelia Fătu-Răduțu” „Tata Oancea”, Zilele orașului (organizate în luna iulie cu prilejul sărbătoririi patronului spiritual al orașului Sfântul Ilie), Tărgul Neu Werk-ului (organizat în mai și octombrie la care participă pe lângă crescătorii de animale, producătorii de cereale, legume, fructe și meșteri popular sau producători locali de produse tradiționale: brânză, țuică, carne și produse din carne, miere, conserve din legume etc.), Balul Toamnei (al etniei germane la inceputul lunii octombrie). Progamul activităților cultural artistice și sportive mai cuprinde: evenimente organizate de către alte instituții de cultură din oraș, în parteneriat cu instituții județene sau naționale, exemple fiind cupele sau etapele județene sau naționale la fotbal, bádminton, concursuri școlare etc. Pentru a afla cât mai multe despre orașul nostru, accesați https://www.orasulbocsa.ro

Comentarii

comentarii