VIDEO Dezastrul anuntat – nu a fost alarmat Oficialitățile spun una, alta s-a auzit

La nivelul judeţului Caraş-Severin a avut loc vineri un exerciţiu de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. În judeţ există 200 de astfel de sistem din care 80% sunt funcţionale, conform reprezentanţilor ISU Semenic.
Exerciţiul de vineri a avut ca scop verificarea atât a fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţie. La nivelul judeţului Caraş-Severin există circa 200 de sisteme de alarmare în caz de dezastre, din care doar 80% sunt funcţionale, iar la nivelul Reşiţei municipalitatea are în dotare 12 sisteme de alarmare toate funcţionale.

Aceasta ar fi partea de teorie a exerciţiului, teorie care mai întotdeauna sună bine. Realitatea este că, din păcate, cel puțin în cartierul Govândari – locul în care locuieşte cel puţin o treime din populaţia oraşului, sirenele nu s-au prea auzit. Eu locuiesc în Micro 1 și – n-am auzit sirenele – deși teoretic există două – una în zona Liceului Traian Vuia, cealaltă pe un bloc cu 9 etaje de pe Aleea Hunedoarei. Asta în condiția în care în casă nu ,,mi-a urlat” nici tv-ul și nici altă sursă de muzică. N-au auzit sirenele nici vecinii mei și nici alți vecini de pe Aleea Liliacului sau Narcisei. Culmea este că nici colegul Victor Nafiru care locuiește în Micro IV, n-au auzit vreo sirenă. Colega Diana Telescu care s-a aflat în Centrul Civic la momentul pornirii sirenei de pe Prefectură, spune că ,,a sunat sirena, dar trebuia să fii atent ca a să o auzi, așa sunet încet are. Nu se aude cum trebuie să sune o alarmă”. Același lucru ne-a fost confirmat de un alt coleg ce locuiește undeva în zona Kaufland: sirena s-a auzit, dar foarte slab. A lipsit acel sunet strident menit să te pună în alertă și mișcare, să realizezi că este vorba de o situația specială, de un pericol imens. În schimb, s-au auzit perfect clopotele de la mănăstirea de pe Dealul arsului (de pe Timișoarei). Poate că data viitoare se va lua legătura cu preoții de acolo și cine știe – clopotele se vor auzi mai tare ca și sirenele de alarmare.

Apropo, în normativele de specialitate, la sate sau acolo unde există, se folosesc clopotele ca sistem de alarmare. Acestea sunt trase într-un anumit fel, dar se pare că și acest lucru a cam fost uitat și piere încet – încet de prin satele românești.

Înştiinţarea, avertizarea, pre-alarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care pot pune în pericol viața persoanelor. Totodată, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă, destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Comentarii

comentarii