VIDEO E vremea cârnaţilor bănăţeneşti de casa – E vremea colindelor

Este iarnă, este vreme colindelor, dar şi a cârnaţilor de casă. NU se putea să ne apropiem de sărbători fără a pregăti şi tradiţionalii cârnaţi de casă.
Reţeta mea de cârnaţi este următoarea, dar ea poate suferi modificări în funcţie de gusturi. De data aceasta, am fost mai ,,jmecher” – am pornit filmarea acasă după care am mers în fabrica la Mona Lisa unde am ,,făcut” cârnaţii. Dacă lucram acasă, îmi lua cel puţin o jumătate de zi, aşa că, datorită tehnicii şi utilajelor, toată treaba a durat cam jumătate de oră.

De afumat, i-am afumat la fum rece la Boby la Câlnic. Ce a ieşit, puteţi vedea în materialul video de mai jos. Inutil să vă mai spun că tot, dar absolut tot, – toate ingredientele le-am luat de la Mona Lisa. Nu uitaţi de oferta la carnea pentru cârnaţi, la condimente şi la matele pentru cârnați. carnea cumpărată de la ei, o puteţi măcina direct în magazinele Mona Lisa.

Ingrediente:

20Kg carne de porc, pulpă cu grăsime sau CPL
La aceasta mai adăugăm aproape 400 g usturoi de toamnă (mie îmi place mai usturoiat)
boia de ardei dulce cam 200 de grame,
cam 80g de piper măcinat proaspăt – eu am pus 100 de g că aşa-mi place mie,
sare după gust, dar nu mai puţin de 200 de g – musai sare fără iod
un pic de apă rece la frământat
Să nu uitaţi de maţe pentru cârnaţi. Atenţie, unora le plac cârnaţii mai ,,altfel”. Pentru asta, puteţi pune cam 20 g de cimbru măcinat în compoziţie. Mai adăugați câteva linguri de boia iute de ardei iute.

Mod de preparare:

Se taie în bucăți carnea de porc şi slănina şi se dau prin mașina de tocat prin sită cu cele mai mari găuri. Se amesteca apoi cu usturoiul pisat care a stat cu 5 linguri de sare grunjoasă şi cu apa cel puţin o oră, cu boiaua dulce şi piperul.
Se frământă bine compoziţia ca să se omogenizeze, ne ajutăm cu saramură ca în materialul video, se condimentează şi se umplu matele cu ea.
Se lasa carnaţii să se zvânte şi apoi se pun la afumat cu fum rece- obligatoriu.

Atenţie- se lucrează undeva într-o cameră mai rece. Nu lăsaţi compoziţia să stea de pe o zi pe alta, fiindcă se acreşte. Nu faceţi cârnaţii prea slabi fiindcă se uscă de tot la fum şi la prăjit. Cârnaţi se lasa 24 de ore la loc rece şi aerisit ca să se usuce. Fumul să fie rece, fiindcă altfel se acresc şi îi aruncaţi.

Spor la treabă şi Sărbători fericite!

PS. O idee – În cazul în care vreţi să evitaţi toată această tevatură, puteţi cumpăra cârnaţii direct din magazinele Mona LIsa. Proaspeţi sau afumaţi. Cârnaţii se fac dimineaţa la 6 şi la ora 10 sunt în vitrina frigorifică în magazine. Ca să vedeţi că am dreptate, am făcut următorul experiment: în aceiaşi tigaie am pus la prăjit cârnaţi de casă şi de la Mona Lisa. Rezultatul – acelaşi, doar ca eu am pus mai multă boia în ai mei.

Comentarii

comentarii