VIDEO Făşancul la Dognecea – etnia germană din Banatul Montan a intrat în Postul Mare

Dogtnecea Fasang (2)Populaţia de etnie catolică din satele din Caraş Severin, are un obicei mai aparte: tinerii şi nu numai, se maschează şi dansează toată noaptea premergătoare intrării în Postul Mare.

Indiferent de luna în care se intră în post, petrecerea are loc doar marţea fiindcă de doua zi, catolicii intră în postul negru prin slujbele religioase din miercurea cenuşii. La petrecere participă cine vrea şi ştie să se distreze – toţi nemţii- cum se spune în Banat, dar sunt bineveniţi şi toţi ceilalţi prieteni şi vecini, numai să aibă loc fiindcă aceasta este mare problemă.
Pentru a alunga duhurile rele şi a aduce spor în casă şi sănătate, în comuna Dognecea, se ţin două Faşancuri: unul al ortodocşilor iar celălalt al catolicilor. Timp de două zile, oameni mascaţi au mers în alai prin sat din casă în casă unde cu o mătură speriau gazda. Acest lucru avea darul de a alunga spiritele rele şi mai ales, de a fugării iarna şi a aduce în locul ei primăvara.
,,La sediul Forumul german din Dognecea, marţi seara, începe balul propriu zis cu muzică şi dans iar punctul culminant îl reprezintă eliberarea primăverii şi a căldurii. Acest lucru se face printr-o slujbă cu tot alaiul după care simbolul Făşancului, o păpuşă din paie, este incendiată” spune președintele Forumului și organizatorul manifestației, Nicolas Lottar.
Petrecăreţii plâng şi se jelesc fiindcă odată cu acest gest, în sat încetează ori şi ce manifestare de veselie colectivă. Până la Paşti, nici măcar clopotele la biserică nu se mai trag. Aşa scapă oamenii de frig, ard relele şi aduc primăvara şi căldura în sat.
Față de alte localități din Banat, aici încă se mai păstrează obiceiul ca prin tot satul să fie purtată o păpușă din paie. Acesta are și un nume simbolic: se numește Johan. Manechinul îmbrăcat și aranjat cu pălărie și baston, este purtat pe străzi și pe la porțile oamenilor în sunet de fanfară. În fața porții gospodarului, petrecăreții din alai cu Iohan în frunte, trag o horă de mama focului şi bat pământul cu măturile pentru a scoate frigul şi relele. Gaza îi cinsteşte cu ţuică şi bani după care pleacă la altă casă. Cu băutura şi banii strânşi, se organizează balul de marţi seara unde toţi mascaţii cântă şi joacă pe întrecute iar înainte de ora 12, începe slujba de despărţire de Johan. Păpuşa este dusă în curte, i se face o ultimă slujbă, după care, la final, i se dă foc. Astfel, relele sunt arse odată cu păpuşa iar căldura degajată, alungă frigul şi iarna şi-i face loc primăverii.

Comentarii

comentarii