VIDEO Festival de arome si tarii la Herculane – „Răchia” din Banat are şanse să devină un brand pentru Caraş­ Severin

„Ţuica” din Banat ar putea deveni un brand pentru această zonă a ţării datorită numărului mare de producători şi a diversităţii sale.

A XV­ a ediţie a „Festivalului Răchiei din Banat” a adus în staţiunea Băile Herculane 35 de producători ai licorii bahice bănăţene.

„Vedeta” zilei a fost prezentată juriului şi turiştilor în forme inedite şi diferite, menite să îmbie la degustare.

Startul acestui festival a fost dat de către preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, a cărui discurs din deschidere s­a integrat perfect atmosferei de tradiţie şi sărbătoare care s­a resimţit în staţiunea de pe Valea Cernei. Sorin Frunzăverde a prezentat într­o manieră amuzantă calităţile etilice, eclectice şi ermetice ale răchiei din Banat ieşind oarecum din tipar: „Ermetic ­pentru că nu dăm reţeta nimănui, atât de mult ţiem la reţeta noastră proprie încât nici nu îmbuteliem răchia! Eclectic ­ adică din mai multe sortimente scoatem tot timpul cea mai bună răchie, cu alte cuvinte în butoiul care există şi care mai seacă, mai punem în fiecare an din alte producţii. Şi, în fine, etilic ­nu mai continui…pentru că la sfârşitul festivalului doar preşedintele juriului mai este treaz…, reprezintă un soi de alunecare în fericire!” , a precizat Frunzăverde zâmbind.

Un juriu condus de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionesie Gheorghioni, a degustat diversele sortimente de ţuică promovate cu ocazia acestui eveniment, susţinând că fiecare merită câte un premiu datorită unicităţii gustului din fiecare regiune de provenienţă.

„Festivalul Răchiei din Banat” s­a integrat anul acesta unei acţiuni complexe de promovare a staţiunii Băile Herculane prin alăturarea evenimentului altor trei manifestări care au „monopolizat” timp de 4 zile staţiunea: Ziua Turismului Activ, Festivalul Etniilor din Banat şi Târgul de Turism.

Festivalul Etniilor din Banat a adus pe scena din centrul civic al staţiunii un „spectacol” al portului popular etnic prezentat de ucraineni, sârbi, romi şi croaţi. Târgul de Turism a venit, de asemenea, în faţa celor prezenţi, cu locuri şi zone din Banat care merită vizitate de către turişti din ţară şi străinătate.

[youtube id=”LbqODqr7PkI”]

„Festivalul Răchiei” pune în valoare o resursă de tradiţie din Banat prin care se poate promova această zonă. Acest produs poate devenit un brand pentru Caraş­ Severin, în condiţiile în care în acest judeţ se produc peste 500 de sortimente de ţuică din diverse fructe.

„Am sugerat să fie îmbuteliat acest produs din Banat. Sunt convins că vor fi câteva brand­uri în acest sens pentru Caraş­ Severin, brand­uri care vor putea fi valorificate pe întreaga piaţă din România, şi nu numai din România. Iar festivalul, de fapt nu face altceva, de 15 ani, decât să încerce promovarea acestui produs, un produs autentic românesc, un produs bio, natural. Şi mă bucur că 35 de producători, în fapt, au venit azi aici să­şi expună produsele” a precizat Sorin Frunzăverde.

Comentarii

comentarii