VIDEO Festivalul Etniilor din Banat s-a desfasurat la Bocsa

Ajuns, anul acesta, la cea de-a 16-a ediţie, Festivalul Comunităților Etnice din Banat, desfăşurat la Bocşa, a reunit în același loc, germani, sârbi, ucraineni, croați, cehi și români, întru-un regal folcloric și gastronomic. Programul a cuprins o paradă a portului popular şi un program artistic susținut de formațiile participante din Reşiţa, Socol, Moldova Nouă, Berzasca, Bocşa, Cornuţel Banat şi Bocşa. Pe lângă muzica și dansurile populare specifice fiecărei etnii participante, organizatorii au pregătit demonstrații gastonomice, expoziții de artizanat, dar și un târg al meșterilor și producătorilor locali din județul Caraș-Severin. Totodată, a fost preparat un papricaş al etniilor, din care au fost serviţi, gratuit, toţi participanţii.

”Este un proiect început în 2001, care se adresează comunităţilor etnice din Banatul Montan, dar la fiecare ediţie participă şi colective artistice ale comunităţii majoritare. Proiectul a fost gândit să fie organizat în fiecare an cu câte o comunitate etnică. Aşa l-am început. Îmi amintesc că, în 2001, l-am organizat la Caraşova, împreună cu comunitatea croată, în 2002, în localitatea Copăcele, împreună cu comunitatea ucraineană, în 2003, în comunitatea germană, la Steierdorf şi aşa mai departe, până acum cinci ani, când acest festival a rămas în organizarea Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în colaborare cu primăriile, consiliile locale şi casele de cultură”, a declarat Gheorghe Ţunea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Manifestarea a fost organizată de către Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Caraș-Severin, cu sprijinul Primăriei orașului Bocșa, a Consiliului Local Bocșa, a Casei Orășenești de Cultură din Bocșa și a Direcției Agricole Caraș-Severin.

Comentarii

comentarii