VIDEO FOTO Reșițeni, ni se pregătește ceva: Jos labele de pe locomotivele și istoria Reșiței

locomotive1După ce uzina și istoria de peste 230 de ani a UCMR-ului a fost terfelită, tăiată și dusă la fierul vechi iar mii de oameni au ajuns șomeri, se pare că unii bandiți, au pus ochii și pe ce a mai rămas din istoria orașului: exponatele din Muzeul de locomotive din Triaj.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Reșița, Roxana Topală, a trimis colegilor din presa cărășană un comunicat prin care edilul șef și autoritatea locală își exprimă poziția clară privind o eventuală înstrăinare a locomotivelor cu abur expuse în Muzeul de Locomotive de la Triaj. Cu eleganța-i caracteristică, primarul Mihai Stepanescu spune frumos, dar tranșant și apăsat că nici nu se pune problema ca municipalitatea să renunțe la vreo un exponat. Iată textul din comunicatul respectiv emis de Primăria Reșița: ,,Primăria Municipiului Reşiţa reiterează poziţia fermă, exprimată şi cu alte ocazii de primarul Mihai Stepanescu, cu privire la păstrarea intactă a Muzeului de Locomotive, o emblemă a municipiului.
Muzeul de Locomotive cu Abur din Reşiţa a fost înfiinţat în anul 1972 la aniversarea unui secol de fabricare a locomotivelor cu abur la Reşiţa, din iniţiativa domnului inginer Mircea Popa, directorul Uzinelor reşiţene în acea perioadă.
În prezent, se află în patrimoniul Fundaţiei “Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa”.
În 30 august 2012, Primăria Municipiului Reşiţa a încheiat un protocol de colaborare cu Fundaţia “Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa” pentru efectuarea unor lucrări de modernizare a amplasamentului actual al muzeului, cu ocazia evenimentului de aniversare a 140 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur în România.
Muzeul de Locomotive cu Abur din Reşiţa este inclus în lista monumentelor istorice (cod CS-II-a-A-10905).
În concluzie, subliniem faptul că Primăria Municipiului Reşiţa nu doreşte, sub nicio formă, ca exponatele să părăsească acest muzeu şi nu îşi va da acordul pentru transferarea, împrumutarea sau înstrăinarea acestora.
Biroul de presă al Primăriei Municipiului Reşiţa”.
Și acum vine întrebarea firească: de ce acest comunicat și mai ales, ce se întâmplă cu muzeul de locomotive? Fiindcă. o vorbă românească spune că ,,nu iese fum fără foc” o să vă prezentăm rezultatul unei anchete jurnalistice efectuată de colegii de la Jurnalul Național. Iată ce spune colegul Adrian Mogoș în materialul său: ,,Muzeul de locomotive din Resita este unicat in Romania si se afla pe lista monumentelor istorice, dar a ajuns pe mana unui ONG obscur. Intr-un parc amenajat in 1972 sunt expuse 16 locomotive construite de-a lungul timpului la Resita. Cea mai veche dintre ele, denumita ‘Resicza’, a fost proiectata de scotianul John Haswell si pusa in functiune in 1872, fiind una dintre primele trei locomotive cu aburi din sud-estul Europei. In 1964, dupa aproape un secol, constructia locomotivelor cu aburi in uzinele de la Resita se incheie.
Intre primaria orasului si UCM Resita, proprietara a 15 dintre locomotive, au avut loc mai multe intelegeri legat de modul de administrare a muzeului. In iunie 2002 s-a incheiat ultima conventie intre cele doua parti prin care locomotivele au fost date in administrarea Primariei Resita pana in 2006, cu posibilitatea de prelungire a acestei intelegeri. In aceasta conventie se arata ca muzeul de locomotive nu reprezinta numai istoria UCMR, ci si a intregului oras Resita si de aceea conducerea manageriala va analiza posibilitatea ca dupa 2006 locomotivele proprietate a UCMR sa fie transferate gratis, sau vandute la un pret modic, catre primarie.
O singura locomotiva nu era in patrimoniul UCMR, ci apartinea Muzeului Tehnic ‘Dimitrie Leonida’ din Bucuresti. Actul a fost semnat din partea UCMR de managerul general de atunci, Dan Obadau. Locomotivele nu au mai fost vandute primariei, pentru ca pe 23 decembrie 2003 a fost semnat contractul de privatizare a UCMR. Singura firma care a facut oferta pentru pachetul majoritar de actiuni a fost INET AG din Elvetia impreuna cu Asociatia salariatilor.
INET AG, in spatele careia se afla Bogdan Buzaianu, mogulul energiei si partenerul de afaceri al fratelui presedintelui Romaniei. Ani de zile, presedintele Consiliului de Administratie al UCMR a fost Adrian Chebutiu, care si-a dat demisia dupa ce a fost arestat si trimis in judecata pentru fapte de coruptie, fiind acuzat de procurorii DNA de implicare intr-o afacere cu motoare din care statul ar fi fost prejudiciat cu 60 de milioane de euro in urma returnarii de TVA.
In presupusa reabilitare a acestui muzeu s-a implicat si Consiliul Judetean. In aprilie si septembrie 2009, CJ Caras-Severin in calitate de beneficiar al proiectului ‘Reamenajare Muzeu de Locomotive Resita’, ca parte a Programului Operational Regional 2007-2013 axa prioritara 5 ‘Dezvoltarea si promovarea turismului’, domeniul major de interventie 5.1 ‘Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe’ a aprobat doua hotarari prin care s-a dat unda verde studiului de fezabilitate si ulterior proiectului tehnic si detaliilor de executie pentru reamenajarea muzeului cu contributie financiara nerambursabila din partea UE. Ceea ce nu s-a intamplat.
Locomotivele stau si ruginesc, sunt doar vopsite la exterior din cand in cand.
In contractul de privatizare incheiat intre INET AG si AVAS nu apare nicaieri vreo specificatie legata de aceste locomotive de patrimoniu. Ulterior privatizarii, ele au ajuns in posesia unui ONG detinut de nevasta lui Adrian Chebutiu. Chebutiu a pus pe butuci UCMR, vanzand tot ce se putea. Nici actuala conducere nu a fost capabila sa lamureasca situatia locomotivelor. ‘Ne plange tuturor sufletul dupa ele’, a declarat un oficial din Ministerul Culturii care a precizat ca este nevoie de o actiune legislativa sau o hotarare de guvern prin care sa se remedieze situatia muzeului. Acelasi oficial a mai precizat ca se poate declansa o ancheta prin Directia de Patrimoniu a Ministerului.
În luna martie 2011, primarul Stepanescu s-a adresat conducerii UCM Reşiţa, după cum a fost sfătuit de conducerea AVAS. „Vă rugăm să ne precizaţi dacă la momentul privatizării UCM Reşiţa, cele 16 locomotive, expuse în Muzeul de Locomotive cu Aburi, au făcut obiectul vânzării-cumpărării“, se arăta în Adresa trimisă conducerii uzinei reşiţene. Coincidenţă, uzina era condusă, la fel ca în 2002 la semnarea Convenţiei, tot de Dan Obădău. De atunci, au trecut aproape trei ani şi nici un răspuns oficial la Adresa primăriei. Dan Obădău nu mai este director, iar pe urmaşul său, Cosmin Ursoniu, cu siguranţă că primăria nu a apucat să-l întrebe despre soarta locomotivelor.
Adrian Chebutiu, un alt pion al lui Buzaianu, a fost numit dupa privatizare presedintele Consiliului de Administratie. S-a remarcat prin faptul ca a impartit UCM Resita in mai multe firmulete si a vandut masiv din activele acestor firme. Chebutiu a infiintat in 2004 la Timisoara firma AC Management prin care s-a asociat cu firmele desprinse din UCMR. AC Management a fost apoi preluata de Forces Motrices France din Franta, reprezentata de Dana Chebutiu, fosta sotie a lui Adrian Chebutiu.
Actuala sotie a lui Chebutiu a pus mana prin Fundatia UDR pe muzeul de locomotive. In 2011 Chebutiu a fost arestat, pe cand era director general al UCMR, impreuna cu mai multe persoane pentru evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala si fals intelectual. Procurorii DNA au aratat ca un om de afaceri libanez Said Baaklini impreuna cu Adrian Chebutiu si cativa complici au pus la cale o returnare de TVA de 60 de milioane de euro, mimandu-se exportul unor motoare a caror valoare fusese supraevaluata.
Și iarăși ne întoarcem la zicala cu fumul și focul. DE ce ? Fiindcă în prezent, se vorbește tot mai mult prin târg, dar nu fiște-cine, despre faptul că se duc tratative pentru vânzarea sau trecerea in proprietatea altcuiva din afara României, a locomotivelor- exponat. Repetăm, este doar un zvon, dar sursele zvonului sunt prea importante ca acești oameni să vorbească în necunoștiință de cauză. Noi, rămâne aproape și suntem cu ochii pe ei, dar spunem încă odată ,,jos labele de pe istoria orașului și a uzinei”.

Citeste mai multe pe http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/muzeul-locomotivelor-din-resita-va-merge-la-export-605498.html

Comentarii

comentarii

8 thoughts on “VIDEO FOTO Reșițeni, ni se pregătește ceva: Jos labele de pe locomotivele și istoria Reșiței

  1. Bravo Vali, speram ca dl primar sa si faca treaba.
    La procesul lui Chebutiu ar trebui sa mearga oameni, fosti angajati ai uzinei sa se vada ca nemernicul Chebutiu a fost un hot.

  2. Nu te lasa domnule primar, pune-le geninchiu pe gat la serpi. Resitenii iti vor fi alaturi! Aratati-le ca noua, resitenilor, ne pasa de oras. Unii au plecat, dar ati vazut ce spun oamnii: mai au radacinile aici, chioar daca sunt rupte.
    Cristea Mihai

  3. cine este ,,aceasta” ONG ? sa inteleg ca in romania ori ce fsneata se poate proclama presedinta sau directoare la un ong facut peste noapte? ca sa poata fura legal? aceasta este din Resita? pietre si scuipat, nu mai au resitenii? de ce nu au fost scuipati in fata ca ultimele gunoaie acesti hoti care au devalizat uzina? astia meritau scipati atunci cand au dat ochii cu oamnii, nu linsi in dos asa cum au facut unii politicieni cu ei. sa nu credeti ca daca suntem plecati din tara nu mai stim nimic. Unii dintre noi mai avem radacinile acolo. Chiar daca multi un copac, radacinile raman acolo unde s-a nascut.

  4. eu am lucrat la amenjarea muzeului si stiu ce-i intereseaza pe acesti hoti cu gulere albe. ei vor de fapt cazanele locomotivelor care sunt din cupru. asta vor hotii cu gulere albe. nu-i lasati sa va mai batjocoreasca inca odata.

  5. am lucrat la bobinj si la masini electrice. am vazut cu ochii mei cum cu largul concurs al sefilor si pana la directori, se furau si dispareau bobinele sau cuprul din magazii. niciodata nu s-a facut nimic. am avut o colega ce avea barbatul politai,deci si politia stia ca acolo este ceva putred si nimeni nu facut nimic. acum stam sa privim cu or sa ne ia si locomotivele?

  6. mergeti la Mociur sa vedeti cum se taie in draci uzina. nici acum dupa ce au fost dovediti hotii nu se poate opri jaful?

  7. dar de DEBARCADER de ce nu se spune nimic? ala a fost furat cu largul concurs al celor ce acum se plang si spun ca nu au putut face nimic si aici ma refer la cei din CA si sindicate. de ce se tace?

  8. ar trebui cautati si judecati in piata publica gunoaiele care au dus la distrugerea uzinei si a orasului. de ce nu fac nimic autoritatile?

Comments are closed.