VIDEO FOTO Știați de Vânturătoarea? Cea mai spectaculoasă cascadă din România se află la Herculane

Nu o fi cea mai frumoasă din lume, după cum The World Geography a considerat-o pe Bigăr, nu este nici cea mai înaltă, Cascada Cailor întrecând-o, însă este, fără îndoială, cea mai spectaculoasă și cascada cu cea mai mare cădere liberă de apă din România – circa 40 m. Vânturătoarea poate fi găsită, cu puțin efort, în cel mai mare parc național din țară: Domogled-Cerna.

După un urcuș aproape continuu de aproximativ 1 oră și jumătate, urmând marcajul turistic cruce roșie prin pădure, călătorul este întâmpinat de un vuiet îngrozitor. Dacă la prima vedere, ar putea fi tentat să dea bir cu fugiții, un dram în plus de stăpânire de sine îl va aduce în fața minunăției naturale pe care, cu siguranță, n-o va uita niciodată. Străpungând un bloc masiv de piatră, venind cine știe de unde, apa cristalină se opintește de un prag ca apoi să se reverse din plin, bucuroasă, într-un salt impresionant de 40 m, izbindu-se cu putere de pietrele care o așteaptă, umile, în lumea de jos. Dacă ar fi fost doar atât, ar fi fost frumos, dar spre deosebire de alte cascade autohtone, Vânturătoarea are ceva în plus – ospitalieră, lasă pe oricine să se ascundă în spatele vălului imaculat și să privească fascinat perdeaua de apă care-i trece prin față, fără să-și ude (prea tare) musafirul.
Eu am așteptat 6 ani să o văd, iar bucuria care m-a cuprins când i-am simțit picurii răzleți care mi se așezau pe piele mi-ar fi prea dificil s-o descriu. Eram toată un zâmbet, în extaz, exclamam cât de super este, conștientizând că este încă un vis mic împlinit. În 2008, alături de secundul la bord – Ionuț, am avut prima tentativă de a o cunoaște, însă traseul slab marcat și vilele care tocmai se construiau fix la debutul potecii ne-au derutat, ne-am îndreptat spre cu totul altă cărare și, într-un final, negăsind drumul cel bun, am renunțat. De-abia pe 27 aprilie 2014 am găsit timpul, compania și traseul perfecte.

Ne-a fost ghid Ilie Rădoi, un tânăr extrem de simpatic și fin cunoscător al zonei care lui îi este acasă – Băile Herculane -, cu care ați avut deja posibilitatea să faceți cunoștință în 2012. Dacă doriți să vedeți Cascada Vânturătoarea fără să vă chinuiți să găsiți marcajele pe copaci și pietre (cele mai multe de-abia se mai zăresc), dar și oricare alte atracții din zonă (oho, sunt destule), atunci vă recomand cu insistență să-l contactați pe Ilie. Îl găsiți la 0728/901.713, pe Facebook sau la pensiunea unde vă poate fi gazdă.

Pentru ca Vânturătoarea să vă întâmpine la potențialul său maxim, încercați să vă programați o vizită primăvara sau toamnă, ideal ar fi chiar după câteva zile ploioase. Vara își ia și ea concediu și s-ar putea să n-o găsiți… chiar deloc! Drumul spre dânsa începe la capătul lacului Prisaca, la vreo 12 km de centrul stațiunii Băile Herculane, de pe DN 67D. Punct de reper: un pod peste Cerna care duce spre câteva vile cuibărite sub munte:
Cărarea care trebuie urmată se găsește prin dreapta acestor vile, se urcă apoi câteva serpentine, apoi se continuă într-un urcuș ceva mai lent, care alternează cu scurte porțiuni plate, ducând tot mai adânc în munte. Până la cascadă se face 1 oră și jumătate (cu pauze dese), iar coborârea se poate realiza în aproximativ 45 de minute.

Când veți da și voi ochii cu Vânturătoarea, vă rog să-i transmiteți salutările mele. Nu știu dacă îi va păsa, dar îmi place să cred că a fost o reciprocă dragoste la prima vedere.


Preluare text si partial foto: hailabord.ro
VIDEO CU SIGLA SI GALERIE www.infocs.ro

Comentarii

comentarii