VIDEO FOTO Ziua Cooperării Europene pentru prima dată celebrată în Resita

Resita s-a alăturat oraşelor europene in celebrarea Zilei Cooperării Europene
In fiecare an, in luna septembrie, regiunile Europei sarbatoresc cei peste 20 de ani de programe de cooperare teritoriala.
Cu acest prilej au loc numeroase evenimente locale organizate sau finantate de programele de cooperare teritoriala, la care participa peste 30 de tari.
Pentru Reşiţa, participantă în premieră anul acesta la Ziua Cooperării Europene, data de 19 septembrie a însemnat o zi în care alături de invitaţi din Serbia s-a celebrat acest eveniment în Piaţa 1 Decembrie a municipiului.
Peste 1000 de reşiţeni au urmarit interpretarea de excepţie a Orchestrei Filarmonicii „Banatul” din Timişoara şi o prezentare de modă a unor stilişti sârbi şi români, cu o colecţie inspirata din portul traditional romanesc si sarbesc. Colectia prezentata poarta amprenta creatorilor de moda Milanka Berberović, Ružića Ristić şi Catalin Botezatu.

[youtube id=”II5iPaS27HU”]

Evenimentul organizat sub motto-ul „La granite, ne dezvoltam impreuna”, este o recunoastere a bunei colaborări între regiunile și țarile Uniunii Europene și statele vecine.
Ziua Cooperării Europene ofera comunitatilor românești și sarbesti care locuiesc in zona de granita posibilitatea de a se bucura de realizările obtinute in urma implementarii proiectelor transfrontaliere comune finantate în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania – Republica Serbia.
Resita se alătură astfel unor orase importante care gazduiesc manifesari cu aceasta ocazie: Milano, Nicosia, Valencia, Strasbourg, Bruxelles, Turku, Copenhaga sau Canterbury.
Evenimentul de sarbatorile a Zilei Cooperării Europene a fost organizat de către Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timisoara în calitate de Secretariat Tehnic Comun al Programului IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Republica Serbia.
Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Consiliul Judetean Caras-Severin, Primaria Municipiului Resita și Asociatia Culturală Resita Română.
La finalul evenimentului la final, liceeni din Resita si Varset şi-au scrie gândurile și dorintele pe hartie si vor fi lasate mostenire generatiilor urmatoare intr-o „capsula a timpului” , ce a fost ingropata in curtea Palatului Cultural din Resita si deschisa in anul 2044.

Comentarii

comentarii