VIDEO FOTOGALERIE Joaca dincolo de bariere- campanie de socializare a celor cu Sindromul Down

Pe lumea asta sunt două categorii de oameni: cei sănătoși și cei cu probleme de sănătate. Poţi să ai averi peste averi, funcţii peste funcţii, dar dacă nu ai sănătate, aproape că nu ai parte de nimic. Bolnavii sunt şi ei de mai multe feluri, mai tineri, mai în vârstă, dar cel mai grav este atunci când se nasc copii bolnavi. Unii sunt marginalizaţi şi devin ,,handicapaţii” familiei sau ai blocului şi străzii pe care locuiesc. De cele mai multe ori, aceştia sunt lăsaţi să trăiască ,,în lumea lor” – familiile mulţumindu-se să le dea de mâncare la timp şi să îi ţină curaţi. Dacă mai iau şi nişte bani de pe urma lor, atunci este şi mai bine. Ceea ce este mai grav, este faptul că aceşti copii şi tineri, de cele mai multe ori, sunt marginalizaţi şi familiile îi ţin cât mai departe de ochii străinilor, chiar îi ţin izolaţi de cele mai multe ori.

Aşa se întâmplă de cele mai multe ori: pentru familii sunt oarecum o povară iar pentru autorităţi nişte nume sau un caz ca atâtea altele într-un oraş.

Numai că, nu peste tot se întâmplă aşa. Unii dintre aceşti copii şi tineri bolnavi, au norocul să aibă în oraş sau în judeţ, şi oameni cărora le pasă. Un astfel de OM este şi Adriana Baghiu- jurnalist şi realizator de emisiuni şi programe la Radio Reşiţa. Adriana, chiar dacă are un copil sănătos şi frumos care este şi profesor de sport pe deasupra, nu a putut să rămână impasibilă la probleme unor semeni, ale unor oameni de lângă noi. Aşa că, singură la început, Adriana a pornit o luptă sau mai zis, o confruntare cu ea şi cu cei din jur. Grupul ei ţintă au fost persoanele suferinde de Sindrom Down. Ar fi multe de vorbit, despre situaţia juridică a acestor bolnavi, dar nu este acum momentul de aşa ceva. Ceea ce vrea să scoată în relief acest material, este dăruirea de care a dat şi dă dovadă Adriana în continuare. A pornit un ciclu de acţiuni de socializare şi implicare în viaţa de zi cu zi a celor suferinzi de această gravă maladie. La început, au fost serii de partide de bălăceală în bazinul olimpic din oraş. Primăria Reşiţa şi mai ales, primarul Mihai Stepanescu, a percutat imediat la această problemă. Adriana a reuşit să strângă peste 40 de persoane afectate de Sindromul Down din judeţ şi a început o serie de întâlnire la bazin. În ajutorul ei au sărit sportivi de performanţă, foşti înotători de performanţă, arbitri, antrenori şi reşiţeni. În mai multe reprize, copiii şi tinerii au ajuns până acolo încât au învăţat să înoate şi chiar să se depărteze singuri de părinţi sau prieteni. Pare un lucru minor, dar…….să nu vorbim ce succes este acesta de fapt. Apoi, lucrurile s-au diversificat.  Într-una din seri, peste 40 de persoane s-au aşezat la masa de frământat în spaţiul oferit Nicu Graur, patronul unui restaurant din oraş. Copiii alături de mămici, tătici, tineri, bunici, dar şi cadre didactice şi ascultători ai Radio Reşiţa împreună cu angajaţi ai radioului, au muncit cot la cot cu cei afectaţi de această maladie. Au cernut, au pus drojdia la înmuiat, au frământat- ba unii au pus şi arome şi aşa au făcut gogoşi. Cât timp aluatul a crescut, s-au spus poveşti, au fost proiectate desene animate şi diapozitive pe teme culinare, astfel încât seara de ieri a fost una deosebit de agreabilă pentru toţi participanţii.

Întâlnirea a fost de fapt “Gogoşiada copiilor”. Acţiunea, o adevărată campanie, a fost organizată de un grup de inimoşi de la Radio Reşiţa, în jurul redactorului Adrian Baghiu – cea care a iniţiat încă de anul trecut această acţiune şi face parte din campania „Joaca – dincolo de bariere”. Aceasta este destinată persoanelor cu Sindrom Down. Întâlnirea de aseară, după întâlnirile de anul trecut de la bazinul de înot, a fost de un real succes. Iar acest lucru se putea vedea cel mai bine pe feţele copiilor.

,,Cei mai câştigaţi şi fericiţi au fost copiii şi tinerii afectaţi de Sindromul Down care astfel socializează şi sunt învăţaţi să îşi învingă timiditatea şi să treacă peste unele bariere încât să socializeze cu ceilalţi. Anul trecut am reuşit să-i împrietenim cu alţi tineri din Reşiţa care au venit la bazinul de înot şi s-au distrat împreună. Dacă la început le era frică de apă şi se simţeau stingheri, la a treia întâlnire deja aveau curajul să sară de pe blocstartere” spunea Doru Dinu Glăvan, fostul redactorul şef al postului de radio. 

Seara , destul de târziu pentru ei, la finalul acţiunii, după ce au fost puse pe platouri, pudrate şi aliniate toate gogoşile preparate, un juriu foarte drastic a dat verdictul: toate gogoşile sunt excelente şi toată lumea a câştigat. Şi ca acest lucru să nu se uite aşa de uşor, au fost oferite diplome de participare, care au făcut deliciul asistenţei. Au fost oferite premii pentru: gogoaşa cu ochi albaştri, pentru gogoaşa semeaţă, pentru cea prietenoasă, dar şi pentru cea cu guler alb sau gogoaşa călătoare şi alte denumiri elaborate îndelung de juriu după chipul şi asemănarea ,,fabricantului” şi al gogoşii.

Comentarii

comentarii