VIDEO HAI SA NE CUNOSATEM REGIUNEA- FRUMUSETILE DE LANGA NOI: CETATEA DEVA

Aflată la 150 de km de Reșița, cu vreo 30 de km mai mult decât Timișoara, considerată una din cele mai importante fortificaţii medievale din Transilvania, Cetatea Deva veghează oraşul cu acelaşi nume şi domină întregul orizont. Numită pe drept cuvânt „cheia Mureşului”, a păzit secole de-a rândul, ieşirea şi intrarea în Transilvania pe Valea Mureşului, a uneia din cele mai importante artere de circulaţie comercială spre centrul şi vestul Europei.
Istoria ei începe undeva din neolitic şi epoca bronzului, mai târziu dacii ridicându-şi aici fortificaţii de apărare şi punct de observaţie asupra întregului ţinut, iar cuceritorii romani întărind fortificaţiile din vârful Dealului Cetăţii.

Prima menţiune documentară care face referire la Cetatea ridicată pe un con vulcanic, în partea de nord a Devei datează din secolul al XIII -lea. Putem spune că fortăreaţa, a fost pe rând, făcută cadou, cumpărată, vândută, asediată, cucerită, eliberată şi, în cele din urmă distrusă de o puternică explozie produsă la magazia cu praf de puşcă.

De atunci, Cetatea a fost punct de atracţie pentru localnici şi călători, care au urcat dealul pentru a descoperi ce se ascunde între zidurile rămase în picioare sau atraşi de panorama extraordinară care se înfăţişează privirii.

Astăzi, accesul spre Cetate este posibil atât pe jos, pe drumul vechi sau pe potecile bătute de localnici, cat şi contra-cost cu ajutorul unei telecabine, singurul ascensor înclinat din România şi unic în această parte a Europei.

Comentarii

comentarii