VIDEO Hram la Mănăstirea Sfântul Ilie de la Izvor, la Bocşa

Câteva mii de credincioşi din tot Banatul s-au adunat aseară la marginea oraşului Bocşa din Caraş Severin. Aceştia au asistat şi participat la Liturghia arhierească săvârşită de episcopul Lucian al Caransebeşului şi alte înalte feţe bisericeşti. Este un mare praznic ce datează de mai bine de 150 de ani de când la Bocşa s-a săvârşit prima minune şi acolo a fost construită o mănăstire. Mulţi dintre credincioşi au rămas peste noapte la mănăstire pentru a se ruga.

Legenda vine de la o vindecare minunata a unui miner orb ce si-a recăpătat vederea după ce şi-a udat faţa cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea localităţii Bocşa.
Sf ILie (44)
Peste 1000 de persoane din tot Banatul şi nu numai, au rămas peste noapte în curte sau în corturile special amenajate pentru ca astăzi să participe la slujba de Sfântul Ilie. Mulţi şi-au petrecut noaptea în reculegere şi rugăciuni.
Sf ILie (37)
În oraşul Bocşa din judeţul Caraş Severin, se afla Mănăstirea ”Sf.Ilie de la Izvor”. Numele vine de la un izvor de apa curata si rece care potoleşte nu numai setea, ci si cea sufleteasca. Lucrul acesta este adeverit de numeroasele binefaceri de care s-au bucurat cei care ”cu frica de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste”, au băut apa din acest izvor.
Sf ILie (13)
Din generaţie în generaţie s-a transmis o legendă care susţine că un miner şi-a redobândit vederea după ce s-a spălat pe ochi la izvorul pomenit. Drept recunoştinţă, in anul 1850 împrejmuieşte izvorul cu un zid de piatră. Urmaşii săi au ridicat o capela care pe parcursul anilor a ajuns locul mult căutat de credincioşi şi suferinzi, din toate naţionalităţile şi din toate judeţele, ce vin ca pelerini de la mari depărtări în ziua praznicului Sf Proroc Ilie, dar şi de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.
Sf ILie (8)
În credinţa populară românească, Sfântul Ilie, este o divinitate a Soarelui si a focului şi care atunci când se supără, provoacă furtuni cu tunete, trăsneşte, dă drumul la ploi torenţiale şi multe necazuri necredincioşilor şi celor care fac rău. Tot el leagă şi dezleagă ploile şi decide unde, când şi pe cine să bată grindina. Că o fi, că n-o fi ? cert este că meteorologii au anunţat că de astăzi, adică de Sfântul Ilie, se strică vremea, vin ploile, furtunile, trăsnetele şi grindina. Dacă până acum au fost poveşti- de această dată ne bazăm pe argumente ştiinţifice.
Bătrânii spun că de Sfântul Ilie nu se lucrează de teama pagubelor ce pot fi produse de ploaie, grindină sau trăsnete. Astăzi este mare sărbătoare în Ţara Moţilor fiindcă începe “Târgul de fete de pe Muntele Gaina” din jud. Alba.
Sf ILie (7)
Dar, mare sărbătoare va fi şi în noua catedrală episcopală din Caransebeş care îşi sărbătoreşte astăzi ocrotitorul. Cu acest prilej, caransebeşenii se vor putea închina la moaştele Sfintei Tatiana care au fost aduse special de la mănăstirea Craiova, din Arhiepiscopia Olteniei.
La invitaţia Preasfinţitului părinte Lucian- Episcopul Caransebeşului vor oficia Sfânta Liturghie mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Sf ILie (27)
Tot astăzi, în mai multe sate din Banatul Montan aparţinătoare spiritual de Episcopia Caransebeşului, vor începe rugile fiindcă mai multe biserici îşi au hramul tot la Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.
Astfel, bisericile ortodoxe din Bogâltin, Luncaviţa, Prigor, Pârvova, Milcoveni, Oraviţa Română 2, Oraviţa Montană, Padina Matei, Coronini, Ticvaniu Mare, Băuţarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului vor fi pline de credincioşi iar seara, sătenii vor ieşi la joc. Tot astăzi, au hramul şi schiturile de pe Muntele Semenic şi Muntele Mic.

Comentarii

comentarii