VIDEO Ignoranță în domeniul situațiilor de urgență în Caraș Severin

Primarii de comune din Valea Almajului, dar si cei din zona Resita care au lipsit in prima etapa, sunt invitati la o noua instruire in domeniul situatiilor de urgenta, organizată de pompierii caraseni. Cursurile sunt obligatorii, si extrem de valoroase. Cu ajutorul lor primarii pot salva situatia in caz de incendiu, inundatii, cutremur sau alte dezastre. Din pacate edilii au dat dovada de o ignoranta crasa fata de aceste cursuri.

Nu de puține ori județul Caraș-Severin a avut de suferit în urma incendiilor sau inundațiilor. În multe dintre cazuri pagubele puteau fi mai reduse. Dacă primarii știau cum să gestioneze situația. Săptămâna viitoare începe o nouă etapă de instruire a primarilor de comune în domeniul situațiilor de urgență. Instruirea se face pe zone, în mai multe etape: prima a fost programată la Reșița, în luna iunie, pentru primarii din apropierea municipiului. Însă doar doi au fost prezenți, așa că seria respectivă a fost reprogramată pentru 24 august, alături de primarii din Valea Almăjului. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Semenic” speră ca de această dată edilii să dea dovadă de mai multă responsabilitate, și să se prezinte la cursuri.

Obiectivele cursului sunt formarea competenţelor de bază specifice gestionării situaţiilor de urgenţă şi formarea aptitudinilor cu aplicabilitate în practică: planificare, coordonare, comunicare, evaluare, proceduri de operare şi măsuri de protecţie la nivelul localităţii. Prefectul județului,care este și președintele Comitetului pentru Județean pentru Situații de Urgență, consideră că primarii leneși ar trebui sancționați aspru pentru ignoranța de care dau dovadă.

Importanța acestor cursuri de instruire este uriașă, având în vedere că primarii sunt principalii factori de decizie la nivelul comunelor, în caz de incendii, cataclisme, cutremure și alte situații ce pot pune viața comunității în pericol.

Până vineri, 21 august, din 33 de primari invitați la cursurile de instruire de la Caransebeș, doar 11 au confirmat prezența. Următoarea etapă se va desfășura la Oravița, în luna noiembrie.

”Zic eu că este grav ce se întâmplă, având în vedere responsabilitatea pe care o au ca președinți ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență. Din păcate legislația actuală prevede sancțiuni prea mici pentru acești edili. O amendă de doar 25 de lei nu-i poate determina, sub nicio formă, să participe la cursuri.”

”Toate tematicileși toate lecțiile pe care le vom desfășura timp de 5 zile la Caransebeș au fost puse la dispoziție de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, și cuprind teme obligatorii pentru această categorie de personal. Toate cursurile de pregătire se desfășoară în baza ordinului inspectorului general și a unui ordin de ministru din 2014.”

Comentarii

comentarii