VIDEO In sfarsit, Anina va avea un muzeu al mineritului

După ce ani de zile a lălăit-o până ce din fostul complex minier de l Puţul 1 s-a furat cam tot ce era de furat, se pare că acum se poate vorbi în sfârșit și de un muzeu al mineritului în una dintre cele mai vechi mine din România și din Europa. Să nu uităm că la Anina, sute de vagoneţi, mii de lămpi și măști de gaze, utilaje, mașina de extracție aproape nouă, dar și părți din mașina de extracție cu piston cu aburi similară celei de pe Titanic, s-au vândut la fierul vechi sau au fost furate. Nimănui din primăria Anina, nu i-a trecut prin cap să oprească câte ceva din inventarul minei pentru un viitor muzeu. La fel cum s-a întâmplat și la UCM Reșița sau IM Moldova Nouă sau Fabrica de bere Ciclova sau – sau – sau – şi exemplele ar putea continua. Fiecare localitate mai răsărită putea avea un mic muzeu – așa cum s-a întâmplat în Austria sau Germania. Să nu mai pomenim de faptul că din cauza neseriozității celor din administrația publică locală – indiferent de culoarea politică, la Anina s-a pierdut și ceea ce trebuie să fie Muzeul Arnold Alois Schwarzenegger. Asta în condiția în care la Anina deja erau depozitate la sediul Forumului German un bust din titan al actorului precum și sute de fotografii, albume, reviste și materiale media despre actor ce au aparținut antrenorului lui Arnold, Mărun. Tot acolo au fost depozitate aparatele cu care Arnold Schwarzenegger s-a antrenat în Austria. Din cauza tergiversărilor și a amânărilor, inițiatorul muzeului, un om de afaceri din Oravița, și-a luat aparatele și obiectele și se pare că le-a vândut. Dar, iată că Primăria Anina a semnat, cu ADR Vest contractul de finanţare a proiectului „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentului de Clasa A – Ansamblul Puţului I Anina”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea proiectului este de 15 milioane lei. 

Oraşul Anina a fost creat şi a trăit datorită exploatării cărbunelui şi, acum, are toate şansele să renască şi să trăiască datorită istoriei acestor locuri. Proiectul de restaurare şi punere în valoare a Puţului I urmăreşte tocmai acest lucru. Puţul fostei întreprinderi miniere cuprinde multe clădiri  monument de Clasa A care, prin intermediul proiectului, vor fi reabilitate. Proiectul va primi finanțare în cadrul Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 5. 

Directorul ADR Vest a precizat că, pentru Caraş-Severin, sunt în pregătire multe alte proiecte, pe alte tipologii deschise de finanţare, printre care şi drumurile judeţene, zona de dezvoltare urbană sau turismul. Infocs vă oferă în premieră o galerie foto cu ce a fost anina și ce este în prezent. Asteptăm viitorul.

Comentarii

comentarii