VIDEO La Doclin, bananierii sunt cât casele – Recoltă promițătoare de banane

De obicei, locuitorii de la sate, atunci când se aduna seara pe la porți ca să mai schimbe o vorbă – două, se întreabă unii pe alții de cum este recolta la cartofi, cum merg porumbul sau roșiile, sau ce este de făcut cu seceta asta. Dacă aceasta este o regulă generală prin mai toate satele, nu același lucru se întâmplă în satul Doclin din Caraș Severin. Aici, pe lângă obișnuitele întrebări despre ceapă sau cartofi, vecinii se întreabă unul pe celălalt despre felul cum le merg bananierilor din ogradă. Și asta – fiindcă fiecare are în curte câte un pâlc de bananieri iar acum, copacii ce de obicei trăiesc la tropice, sunt în floare.

Banana de Banat (9)
Este cunoscut faptul că temperaturile tot mai ridicate din ultimii ani și mai ales clima cu influențe mediteraneene din Caraș Severin, le permit speciilor de plante care cresc in tarile calde, sa reziste și in Romania. In gradinile din Banat sunt deja smochini, lămâi, portocali ba chiar și arbori de cauciuc si de vanilie. Unii mai au și agave, cactuși sau curmali. În Clisură, sunt livezi de smochini și migdali.
Banana de Banat (12)
Doi localnici din comuna Doclin din Caraș Severin, se numara printre banatenii pentru care ingrijirea plantelor exotice a devenit o activitate curenta.
Ionică Gherga si Ovidiu Mezenciuc se mandresc pâlcurile lor de bananieri. Arborii sunt deja cât casa, au peste cinci metri lungime, cu frunze de peste doi metri. Bananul lui nea Ionică, este deja în al doilea an de când face flori și fructe.
Banana de Banat (5)
Din păcate, copacii sunt ținta păsărilor care nu pot rata o asemenea delicatesă. De asemenea, din cauza verii scurte, fructele ajung pe la maxim 10 cm, dar nu apucă să se coacă.
Banana de Banat (8)
Arborii exotici suporta insa cu greu variatiile mari de temperatura de la vara la iarnă. Toamna târziu, înainte de venirea iernii, bananierii sunt tăiați cam la 50 de cm și sunt acoperiți cu paie, saci din pânză și totul se învelește în nailon gros. Cam prin aprilie, se desface protecția, iar in iunie are deja vreo 3 metri și are frunze noi.
Banana de Banat (3)
Nu sunt pretențioși; le place lumina multă, dar nu directă, apă multă și …gunoi de grajd.
Banana de Banat (17)
Numărul bananierilor se mărește de la un an la altul, așa că, nea Ionică a dat puieți și vecinilor și prietenilor. La unii se prind, la alții – nu, dar de dragul naturii, merită încercat la fel cum vom face și noi cu cei doi puieți primiți în dar.

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO La Doclin, bananierii sunt cât casele – Recoltă promițătoare de banane

  1. Info (Ca)caras !!! Smochini erau in Banat de acum 40 de ani da’ nu i-ati vazut de prosti cu diplome scoase la imprimanta ce sunteti.

    Raspuns editor:

    Daca citeai mai atent, acolo scrie si de restul speciilor ce cresc in Banat. Asa ca de kk te-ai facut tu. Noi stim despre ce scriem. Altii sunt prosti si nu stiu sa citeasca. Sau, nu au cu ce se da destepti si atunci o dau puternic pe rahat romanesc- asa ca in cazul de fata.

Comments are closed.