VIDEO La Resita a inceput a IV a ediţie a Festivalului Internaţional Sabin Păutza

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional Sabin Păutza şi-a deschis porţile, miercuri, la Reşiţa, cu o expoziţie dedicată marelui pianist, compozitor și pedagog român, Dinu Lipatti, dar şi cu un recital cameral. Concretizat prin efortul unit al iubitorilor de muzică adevărată, festivalul se desfăşoară la Reşiţa în perioada 17-21 mai, timp în care sunt programate expoziţii, lansări de carte, concerte, recitaluri şi concursul de interpretare pianistică şi compoziţie ”Sabin Pautza”.”Este un proiect iniţiat acum patru ani, din respect faţă de muzica de bună calitate, dar mai ales din dorinţa de a readuce în conştiinţa publică una dintre personalităţile marcante ale Banatului Montan, ale Reşiţei şi ale lumii întregi, maestrul Sabin Păuţa, reîntors acasă după o carieră strălucită de 30 de ani, în Statele Unite ale Americii. Umplem Reşiţa de muzică bună, avem invitaţi de marcă, iar în această seară, am deschis festivalul cu o expoziţie a Muzeului Naţional George Enescu din Bucureşti, o expoziţie Dinu Lipatti 100, pentru că ştim că anul acesta s-au împlinit o sută de ani de la naşterea sa”, a afirmat Camelia Duca, organizator al manifestării.

Prima seară a evenimentului a continuat cu un recital cameral – Sabin Pautza şi universul duo-ului pianistic – avându-i ca soliști pe Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu (pian la patru mâini).
”Dacă primele două ediţii au fost grele, ca orice început, cea de-a treia a fost una foarte bună, pentru că am avut o ‚recoltă’ extraordinară, după ce au câştigat, aici, iar mai apoi, la Paris, Austria şi aşa mai departe, ceea ce înseamnă că au fost rezultate foarte bune. Prin urmare, sperăm că această a patra ediţie să fie la fel de bună, dacă nu chiar mai bună. Avem deja 24 de tineri, la diferite grupe de vârstă şi avem chiar şi trei tineri compozitori, de 15, 17 şi 19 ani, cu lucrări foarte, foarte bune. Din fericire, pe lângă Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Primăria Reşiţa, avem şi ceva sponsori, deoarece, efortul financiar este foarte mare. Iniţiativa organizării acestui festival nu îmi aparţine, dar, desigur, m-am bucurat că avem şansa, cu acest prilej, de a descoperi talente extraordinare, la toate vârstele. Prin urmare, aceste festival cred că are sens, pentru că, în acest fel, îi propulsăm, îi încurajăm şi îi ajutăm să se afirme”, a declarat maestrul Sabin Păuţa.

Sabin Păuţa este compozitor, dirijor, profesor şi s-a născut la data de 8 februarie 1943 la Reșița. Este absolvent al Liceului Mixt Reșița (1960) și al Conservatorului Ciprian Porumbescu din București (1965), urmând specializarea în compoziție și dirijat la Accademia Musicale Chigiana din Siena, Italia (1970). A fost profesor de armonie, dirijat și orchestrație la Academia George Enescu din Iași (1965-1984). Din anul 1984 s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony Orchestra, fiind în prezent Conductor Emeritus pe viaţa al ansamblului. Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa sală Carnegie Hall din New York, în 1985, când s-a prezentat în dublă ipostază, de dirijor şi de compozitor. Sabin Păuţa a dirijat pe marile scene ale lumii, în Europa, America și Australia.

Comentarii

comentarii