VIDEO Lupta cu incendiile de vegetaţie uscată în Caras Severin

Pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița au interveni în ultimul timp la mai multe incendii de vegetație uscată și miriști în tot județul. Suprafața afectată este de sute de ha. Cauza probabilă de producere a incendiilor este utilizarea focului deschis în spaţii deschise. Cu alte cuvinte, cineva vine şi dă foc fâneţelor şi vegetaţiei de pe terenurile ce ar fi trebuit curăţate şi cosite la vremea lor.

Incendierea miriştilor şi resturilor vegetale este o practică des folosită pentru igienizarea terenurilor nelucrate – a pășunilor și fânețelor în general – terenuri de pe care proprietarii iau sume frumoase de bani de la APIA cu condiția ca să fie întreținute corespunzător. Numai că, mulți proprietari de terenuri, în loc să cosească fânul și să elimine spinii și tufele, preferă să dea foc fânețelor. Acest lucru de se întâmplă toamna târziu și primăvara și se practică de ceva ani buni – odată cu subvențiile agricole crescând și numărul incendiilor.

Vineri, în Caraș Severin, din cauza numărului mare de incendii în tot județul, le-a dat de lucru pompierilor militari. Flăcările au distrus zeci de hectare dacă nu sute la nivel de județ și au ajuns până în apropierea drumurilor naţionale sau al cartierelor și satelor punând casele și gospodăriile în pericol.

În plus că arderea miriştilor provoacă o serie de efecte negative solului precum distrugerea microfaunei folositoare şi evaporarea apei de la suprafaţa solului, iar nerespectarea măsurilor specifice desfăşurării lucrărilor de igienizare poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderea de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Aseară , incendiile au fost puse în condiţii de vânt puternic – ceea ce a dus la intervenții dificile pentru a nu scăpa lucrurile de sub control. Între Reșița şi Bocșa, vântul puternic a favorizat propagarea rapidă a focului spre DN 58B drum ce leagă Reşita de Timişoara, precum și spre gospodăriile şi anexele din zona Văii Carașului.

Pompierii au făcut față cu greu numărului mare de incendii, de cele mai multe ori singurele mijloace de intervenție fiind doar lopețile și paletele cu care au fost stinge flăcările.

Conform legii, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu focul și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se sancționează cu amenzi cuprinse între 1000-2500 lei, potrivit HG 537/2007, art.1, pct 3, lit r privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Comentarii

comentarii