VIDEO Metode de a prepara usturoiul, rapid si usor

Pe raftul cu condimente sau in camara sta ascuns un ingredient despre care se crede ca are puterea de a te proteja de cancer, de a echilibra nivelul colesterolului si de a-ti intari sistemul imunitar in sezonul rece. Da savoare oricarui preparat si se gaseste in orice anotimp. Este vorba despre usturoi, star in bucataria internationala, dar si un medicament natural.
Usturoiul contine substante chimice benefice, iar cand este zdrobit si mestecat, se elibereaza alicina, un compus acid ce reactioneaza impotriva radicalilor liberi, pe care ii distruge. Poate fi consumat in forma cruda sau inclus in mancaruri.

Totusi, trebuie sa fie evitat daca ai ulcer gastric sau daca urmezi un tratament cu medicamente anticoagulante. Iti prezentam cateva idei despre cum poti sa folosesti usturoiul si sa-l pregatesti mai usor, in timp ce isi pastreaza toate proprietatile terapeutice.

In primul rand, incearca sa inlocuiesti praful de usturoi sau rasnita cu usturoi proaspat. Pe timp de vara, poti folosi leurda in schimb, este un alt ingredient foarte sanatos si gustos.

Truc rapid pentru a curata usturoiul de coaja

Bucatarii folosesc un truc rapid, usor si distractiv pentru a curata usturoiul de coaja. In primul rand, sparge cateii de usturoi cu podul palmei pentru a-i separa de coaja. Arunca-i intr-un borcan de sticla cu capac, apoi scutura viguros. In doar 15 secunde, ar trebui ca toata coaja sa fie separata de usturoi.

O alta metoda, eficienta mai ales cand ai de curatat mult usturoi, este sa pui cateii in apa fierbinte. Continua sa prepari mancarea, iar dupa cateva minute, scoate-i din apa, lasa-i sa se raceasca si vei vedea cum coaja se dezlipeste usor.

Usturoi tocat pentru aroma puternica, feliat pentru aroma subtila

Cu cat mai mult strivesti sau toci usturoiul, cu atat mai mult eliberezi aroma puternica, toti compusii si uleiurile esentiale. Deci tocarea fina, zdrobirea sau pasarea lui va face mancarea mai iute, pe cand felierea in bucati mai mari pastreaza doar o aroma subtila. Este bine sa-l lasi 5-15 minute inainte sa-l mananci sau sa-l prepari. Se declanseaza o reactie enzimatica, ce-i sporeste beneficiile.

Nu lasa usturoiul prea mult la prajit

Prajirea usturoiului tocat necesita atentie, deoarece se gateste foarte repede, dar se si arde la fel de usor. Daca trebuie sa-l prepari in ulei inainte sa-l adaugi altor ingrediente, lasa focul mic si pune-l in tigaie inainte ca grasimea sa se incinga. In general, se gatesc alte ingrediente aromatice, ceapa sau prazul de pilda si dupa ce acestea capata o culoare translucida, se adauga si usturoiul. Pentru a-i maximiza valoarea nutritiva, nu-l lasa pe foc prea mult timp. Deci, striveste usturoiul, lasa-l sa stea pana cand gatesti altceva si apoi arunca-l in tigaie spre sfarsitul timpului de preparare.

Trucul bucatarilor pentru o salata cu aroma subtila de usturoi

Daca faci o salata si vrei o usoara aroma de usturoi, dar nu doresti sa faci un sos iute cu acest ingredient, poti sa tai un catel in jumatate si sa ungi bolul inainte sa adaugi legumele. Aceasta tehnica este foarte potrivita pentru salata caesar, dar poti sa o folosesti si pentru alte preparate. Orice tava sau orice alt vas de gatit poate fi unsa cu usturoi inainte, fapt ce va da savoare mancarii.

Praf de usturoi facut acasa

Un praf de usturoi schimba complet gustul alimentelor gatite in cuptor sau la gratar, dar rasnitele si praful de usturoi din magazine isi pierd usor aroma si contin conservanti. De asemenea, pot avea un adaos de sare si alte substante nocive. Poti sa faci acest praf acasa, in acest fel vei stii exact ce contine. Preincalzeste cuptorul. Taie foarte fin 8-10 catei de usturoi si pune-i pe o tava tapetata cu hartie de copt. Lasa la cuptor, la cea mai mica temperatura, pana cand usturoiul se usuca, dar ai grija sa nu se arda. Dupa ce se raceste, macina intr-un blender, robot de bucatarie sau mojar. Pastreaza praful de usturoi intr-un recipient etans, departe de umiditate.

Reutilizeaza cojile de usturoi

Nu arunca cojile ramase de la usturoi, acestea contin multi dintre aceeasi compusi antioxidanti. Poti face un ceai pentru intarirea sistemului imunitar, in care adaugi miere si lamaie. Sau poti sa le congelezi si sa le folosesti, impreuna cu alte ingrediente, pentru a da aroma supelor de oase sau de legume. Spala bine cojile si incearca sa le pastrezi doar pe cele de la usturoi organic, pentru a evita ingerarea pesticidelor daunatoare.

Cum scapi de mirosul de Usturoi ramas pe maini

Dupa ce ai gatit cu usturoi, ramane mirosul pe degete si este neplacut, mai ales daca atingi involuntar zona sensibila a ochilor. Un truc simplu de a scapa de aceasta problema este sa atingi obiecte din otel. Freaca degetele pe marginea sau fundul unei chiuvete din otel inoxidabil sau orice altceva (chiar si robinetul), si doar in cateva secunde vei scapa de miros. Aceeasi tehnica functioneaza si in cazul pestelui sau a cepei.

Pastreaza usturoiul intr-un loc rece, intunecat, uscat

Usturoiul are doi inamici: umezeala si lumina. Nu este indicat sa lasi cateii de usturoi pe raftul din frigider, este bine sa-i tii intr-un loc uscat, dar racoros. De asemenea, nu-i pune intr-o punga de plastic, pastreaza-i in plasa in care i-ai cumparat. Daca este pastrat in conditii optime, usturoiul isi pastreaza proprietatile timp de cateva luni.

http://www.curademiere.ro/trucuri-pentru-a-prepara-usturoiul-rapid-si-usor/

Cum curățăm rapid usturoiul:

Comentarii

comentarii