VIDEO Militarii căzuţi în timpul evenimentelor din 1989, au fost comemoraţi la Reşiţa acolo unde au fost ucisi

7 militari din fosta Unitate Militara de Rachete din Cartierul Moroasa şi-au pierdut viaţa în evenimentele din decembrie 1989. Pentru a-i omagia, la fosta unitate militară – locul în care au fost ucisi – a fost organizat un ceremonial religios şi au avut loc depuneri de coroane.

Comemorarea eroilor căzuţi în evenimentele din 1989, a continuat vineri la fosta unitate a Regimentului 17 Rachete Anti-aeriene. Manifestarea a început cu intonarea Imnului României, urmat de o slujbă de pomenire a celor 7 militari – cadre și militari în termen – care şi-au pierdut viaţa în apărarea unităţii militare. Atunci, în decembrie 1989, tinerii au fost uciși și nici în ziua de azi nu se stie de catre cine.

La ceremonie au participat prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, viceprimarul Reşiţei, Adrian Dacica precum şi reprezentanţi ai structurilor MAI.

Despre ce s-a întâmplat atunci acolo, a vorbit fostul comandant al Unitatii Militare, acum general in rezerva, Vasile Cocoșilă: ,, În acea seară, când manifestanţii erau deja adunaţi în faţa Comitetului Judeţean de partid din municipiu, s-a petrecut un lucru care a influenţat derularea evenimentelor. „Atunci, Regimentul 17 Rachete Antiaeriene Semenic a primit primit ordin să apere Comitetul Judeţean de partid. A fost, pentru prima oară, în calitatea mea de ofiţer al Armatei Române, cu o vechime de 25 de ani, în domeniu, când nu am spus: Am înţeles! Am adunat oamenii, le-am spus despre ce e vorba, care e misiunea regimentului. Atunci am luat decizia pe care mi-am asumat-o, de a nu scoate oamenii în stradă. Mi-am asumat decizia de a nu confrunta armata cu poporul, iar consecinţele nu s-au lăsat aşteptate. Dovadă, că în noaptea de 21 spre 22 decembrie, am fost atacaţi de profesionişti, care aveau în dotare arme care nu existau în Armata Română”. Urmariti declaratiile generalului Cocosila in materialul video din articol.

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de coroane la momentul ridicat în memoria soldaţilor căzuţi în decembrie 1989.
Despre așa zisa ,,revolutie” de la Resita, cititi un material mai amplu aici: https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2013/08/17/la-resita-s-a-jucat-o-mare-carte-a-revolutiei-dovada-de-adevar-ce-spun-fosti-securisti-revista-vitralii/

Comentarii

comentarii