VIDEO Monumentul apărătorilor Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă

Monumentul apărătorilor Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă, situat la intrarea în comună Domașnea din județul Caraș-Severin, a fost sfințit în cadrul unui ceremonial religios și militar. Monumentul are form a unei troițe sculptate în lemn și este amplasat la o altitudine de 540 de metri.

Ridicarea şi sfinţirea acestei cruci monument a avut loc acum, pentru că Patriarhia Română a proclamat 2017 ca fiind ”Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti” şi ”Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”. Pentru ridicarea monumentului creştin dedicat memoriei partizanilor bănăţeni, luptători în timpul prigoanei comuniste, a contribuit financiar Episcopia Caransebeșului, cu sprijin din partea Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

”Dat fiind faptul că la Domaşnea şi la Teregova a fost centrul Rezistenţei anticomuniste din Ţara Banatului şi din munţii Banatului, ne-am gândit că tocmai aici, la Poarta Orientală, pe această înălţime binecuvântată, la 540 metri altitudine, să amplasăm o cruce monument, sculptată în Maramureş, iar astăzi, de Ziua Armatei Române, ne-am bucurat să o binecuvântăm”, a declarat Episcopul Caransebeşului, Prea Sfinţia Sa Lucian.

Crucea Monument este dedicată eroilor neamului românesc şi celor care au luptat pentru libertate, împotriva comunismului, în această parte a judeţului Caraş-Severin, luptători care proveneau din localităţile Domaşnea, Mehadia, Teregova, Cornereva.

La crucea monument au fost depuse coroane de flori din partea mai multor instituţii iar la final a avut loc o paradă a militarilor din cadrul Brigăzii 18 Cercetare și Supraveghere din Timișoara.

Comentarii

comentarii