VIDEO Monumentul partizanilor banateni resfintit la Teregova

În comuna Teregova a fost resfințit monumentul înălţat în anul 2003 în memoria celor care şi-au jertfit viaţa în Rezistenţa anticomunistă din Munţii Banatului. La eveniment au participat foşti deţinuţi politici şi foşti deportaţi în Bărăgan, alături de localnici şi de oficialităţi judeţene şi locale.

Momentul comemorativ a debutat cu slujba religioasă iar apoi, la monument au fost depuse coroane de flori din partea Instituţiei Prefectului, a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, din partea Asociaţiilor foştilor deţinuţi politici şi deportaţi în Bărăgan din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Olt, a Primăriei şi a şcolii din comuna Teregova, precum şi a unor urmaşi ai foştilor deţinuţi din localitate. De asemenea, elevii Liceului Tehnologic „Sfântul Dimitrie” din Teregova au prezentat sceneta „Chemarea libertăţii”, inspirată din fapte reale, ce au reliefat momente ale luptei anticomuniste din această localitate.

Prezent la Teregova, secretarul de stat Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a afirmat că aici, în urmă cu 60-70 de ani, a fost un adevărat leagăn al luptei anticomuniste din România: ”Niciunde în Europa comunistă nu au existat atâţia martiri şi asemenea orori, ca în România, atât ca număr, cât şi ca bestialitate, fiind supuşi la munci silnice, flămânzi, bătuţi, înlănţuiţi, lipsiţi de minime condiţii de igienă şi asistenţă medicală. Eram mândri că suntem români, dar niciodată nu ne-am simţit mai umiliţi în patria pe care am iubit-o, mai mult decât în ultimii cinci, şase ani. România trece printr-o criză morală fără precedent. Dacă în această ţară se mai regăseşte ceva în are moralei, trebuie să o căutăm, cu certitudine, între zidurile foştilor deţinuţi politici şi deportaţi.

Acolo este kilometrul zero al moralei româneşti. Fie ca acest monument de la Teregova să dăinuie peste decenii şi peste veacuri, pentru a le vorbi tinerilor de astăzi şi de mâine despre lupta şi jertfa noastră”. Nicolae Ciurică este ultimul partizan în viaţă din comuna Teregova. El a primit, în 2016, din partea preşedintelui, Klaus Iohannis, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler. ”Am luptat, atunci, împotriva comunismului, dar, după cum se vede, a fost în zadar. Chiar şi după Revoluţia din 1989, dacă nu cei din acele vremuri, copii lor ne conduc. Din pcate, am suferit atâtea chinuri, patru ani prin pădure şi zece ani în puşcărie, din cei 25 pe care mi i-au dat. Dar dacă aş fi încă o dată tânăr, acelaşi lucru l-aş face, însă un pic altfel”.

La rândul ei, preşedinta Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Comunismului din România, filiala Caraş-Severin, Cornelia Fetea, le-a vorbit celor prezenţi despre atrocităţile prin care au trecut eroii căzuţi în această luptă, deţinuţi sau deportaţi, care au fost condamnaţi la moarte şi executaţi fără sentinţă, morţi în închisori ori departe de casă, în câmpia Barăganului, din cauza grelelor suferinţe prin care au trecut.

Comentarii

comentarii