VIDEO Muzeul de locomotive din Reșița- cu trecut glorios și viitor incert

În aceste zile s-au implinit 43 de ani de la inaugurarea Muzeului de locomotive din Resita.

Ca și la început, vizitatorii rămân uimiți de frumusețea, originalitatea și diversitatea exponatelor. Păcat că, pe afara-i vopist gardul, și în spate – e jale.

Nici ,,gardul ” ăla nu mai este atâta de vopist – tablele pică de pe locomotive, multe componente sunt pierdute sau furate, rugina pune stăpânire peste tot. Până și sigla – efigia locomotivelor cu ,,Fabricat la resita” a crăpat din cauza ruginii.

Muzeul de locomotive din Resita a fost vizitat de-a lungul anilor de numerosi turisti romani si starini, devenind astfel un simbol al orasului de pe Barzava. Ultima delegatie care a vizitat muzeul de locomotive resitean, a fost din Stiria – Austria, acum 3 ani- si toti vizitatorii s-au aratat interesati  si impresionati de muzeul resitean.

Muzeu locomotive (11),,Sunt fascinat. Sunt la randul meu un pasionat al modelismului feroviar, am acasa o instalatie mare si tot ce are legatura cu locomotive cu abur si instalatii feroviare ma fascineaza extraordinar. Mie nu-mi este cunoscut sa mai existe undeva atatea locomotive cu abur diferite, expuse laolalta, chiar daca nu sunt functionale.

ste impresionant ce se afla aici si m-as bucura ca pe viitor colectia sa fie poate completata si cu  alte exponate. Si as adauga o informatie. Avem acasa, in Stiria, acolo de unde venim, o linie secundara pe care circula si acum o locomotiva construita la Resita in anii 60. Este de fapt un tren special, care circula doar in anumite zile de sarbatoare, in scop turistic, tras de aceasta locomotiva cu abur construita la Resita” spunea acum 3 ani austriacul Norbert Rout.Muzeu locomotive (12)

,,Este o colectie minunata de locomotive. E impunator. Locomotive atat de mari n-am vazut. Locomotive mici mai circula pe linii locale, cu caracter istoric sau muzeal, dar așa ceva, nu am mai văzut” spune și Dietmar Niess. Oaspetii austrieci au vizitat si Oravita si Anina si au facut o excursie pe celebrul ,,Semering bănățean”.
Ghidul vgizitatorilor, nu a fost altul decât neobositul Ionel Bota- omul de cultură și directorul Teatrului MIhai Eminescu din Oravița.

Muzeul de locomotive este acum al unei fundații ,,născute și create în laboratorele celor care au nenorocit orașul și UCM Reșița”. e fapt, a avut loc o escrocherie pe față: Muzeul de Locomotive a fost făcut ”cadou” lui Adrian Chebuțiu de către tizul, său Adrian Preda. Manager și director comercial la UCMR până la marele scandal.Muzeu locomotive (14)

Muzeul de Locomotive reșițean a fost ”dăruit” de către Adrian Preda lui Adrian Chebuțiu, doi foști manageri ai UCMR Reșița, printr-un simplu act de donație. Muzeul de Locomotive reșițean, un simbol al orașului, este singurul parc în aer liber din Europa în care sunt expuse 16 locomotive. 15 construite la Reșița și una la Budapesta, inaugurat în 1972 la 100 de ani de la construirea primei locomotive cu abur din Reșița.

Se pare că deocamdată, încă proprietar al acestui parc de locomotive, este Adrian Chebuțiu, cercetat pentru prejudicierea UCMR. Acesta a intrat în posesia parcului cu locomotive într-un mod foarte ușor: printr-un simplu act de donație.Muzeu locomotive (13)

Numele care apare în dreptul celui care predă acest muzeu este a lui Adrian Preda (un alt fost manager UCMR cercetat pentru numeroase prejudicii), iar în același act, la primitor stă scris numele lui Adrian Chebuțiu. Astfel că cei doi tizi s-au ”cadorisit” cu un bun ce ar trebui să aparțină orașului.

”Nu este normal ca acele locomotive, obiective de interes local si național, cetățenesc, să ajungă cu ușurință pe mâna altcuiva, care trebuia să spună public ce face, Muzeu locomotive (32)să realizeze dezbateri publice, pentru că sunt de interes public, fac parte din acel muzeu, singurul în aer liber din Europa”, a declarat primarul Mihai Stepanescu.

Edilul a mărturisit că în încercarea de a întregi patrimoniul local va rezolva această situație pe cale juridică și va folosi toate argumentele în instanță. Mihai Stepanescu a subliniat și faptul că are și o hârtie din anul 2000 ce dovedește că Mircea Popa, cel care managerea Muzeu locomotive (59)pe atunci UCMR-ul (iar parcul era sub jurisdicția lor), au declarat că dacă nu vor folosi acel spațiu îl vor dona comunității.

Se pare însă că Muzeul de Locomotive a ajuns pe mâna lui Chebuțiu printr-un act de donație semnat de către notarul Camelia Onofrei.

Muzeu locomotive (63)”Am rămas și eu surprins! O să folosim acel document în instanță pentru că nu se poate să rămână lucrurile așa! Au fost donate cu mare ușurință de la un angajat cu funcție de conducere la un alt angajat. O să vedem ce facem juridic cu privire la aceste locomotive”, a mai declarat primarul Reșiței.

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO Muzeul de locomotive din Reșița- cu trecut glorios și viitor incert

  1. Muzeul de locomotive cu abur, în aer liber, de la Sibiu, inaugurat în 1994 are 35 de locomotive din care 7 de la Reşiţa. După Bigăr, cea mai frumoasă cascadă din lume, după oţel made-Reşiţa – Romania pe structura metalică a turnului Eiffel, o altă bravadă. „muzeu unic în Europa” Iată http://www.cultura.sibiu.ro/muzee/locomotive: 

Comments are closed.