VIDEO MUZEUL DE LOCOMOTIVE IN PERICOL DE MOARTE! LOCOMOTIVELE SUNT SCOASE LA LICITATIE

Ni se spunea ,,comună cu tramvai”. Acum – nu mai avem tramvai. Avem câteva autobuze – vai de mama lor – în care iarna crăpi de frig și vara te ia dracu direct în iad din cauza căldurii. Ba mai iau și foc pe traseu. Am mai rămas cu un muzeu semi deschis – mai corect – mai mult gol – decât cu exponate, un furnal – ,,monoment neîntreținut” și la care nu ai acces, Centrul Civic în care crăpi, te sufoci pe timp de vară dacă îl traversezi și nu funcționează fântâna cinetică, un morman de fier vechi – podul funicular- care cică este și el,,monoment” şi simbol al oraşului, Parcul Tricolorului cu monumentul-cavou de acolo și cam gata. În rest- pauza mare. Nu ai ce vedea sau ce căuta la Reșița ca destinație turistică. Și nu pe ultimul loc, chiar pe primul – Muzeul de locomotive. Simbolul Reșiței, mândria reșițenilor, dar care de fapt nu le aparține fiindcă prin fel de fel de inginerii și șmecherii gen ONG, a fost luat de jumătatea feminină a familiei care a terminat UCMR-ul și a împins orașul spre colaps. Se știe foarte bine despre cine vorbim aici. E, iată că acum, blestemul acestei familii de gropari ai orașului, lovește din nou ce a mai rămas din oraș, ce a mai rămas frumos în oraș: Muzeul de locomotive care este în cel mai mare pericol. De ce ? De moarte!!!! Da! Muzeul de locomotive din Reşita este în pericol de moarte, în pericol de a fi desființat fiindcă deja au fost scoase locomotivele la vânzare prin executor judecătoresc. Și culmea, nici unul dintre candidații la funcția de primar nu spune nimic de asta, nu oferă o soluție viabilă pentru a salva Muzeul de locomotive al Banatului Montan.

În urmă cu două luni, în 31 martie, viceprimarul cu atributii de primar, Ioan Crina, a declarat că ,,Muzeul de locomotive nu se vinde, obiectivul cel mai de preț al Reșiței se află sub sechestru. În cazul vânzării, Primăria Reșița are drept de preemțiune, adică are prioritate la cumpărare. Pentru a putea fi vândut altcuiva, municipalitatea ar trbui să renunțe la acest drept, lucru care nu se va întâmpla” anunță edilul-șef al Reșiței. Si totuși, se pare – de fapt este sigur- că piesele din Muzeul de Locomotive al Reșiței sunt vândute la bucată. Ministerul de Justiție va organiza o nouă licitație la mijlocul lunii iunie. Prețul de pornire pentru prima locomotivă cu abur scoasă la vânzare depășește cu puțin 154.000 de lei. Asta din cauza unei datorii a ,,Fundației Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa” , în patrimoniul căreia se află muzeul, obiectivul a fost pus sub sechestru. Ba mai mult, s-a trecut la scoaterea la licitație a fiecărei piese de muzeu în parte pentru recuperarea celor 194.922,35 de lei.
executare
Un al doilea termen al licitației este programat pentru data de 15 iunie, la ora 11.00. Atunci se va licita din nou pentru locomotiva cu abur având seria 150.038. Fabricată în anul 1955 și fiind în stare bună, prețul locomotivei pornește de la 154.350 de lei, reprezentând 50% din prețul inițial, având în vedere că licitația este la al doilea termen.

Așa cum spuneam, în luna martie, viceprimarul Ioan Crina dădea asigurări că, în momentul în care Muzeul de Locomotive este scos la vânzare, Primăria are drept de preempțiune. Actualul proprietar nu îl poate vinde sau transfera fără acordul administrației publice locale. Luni, 30 mai, Ioan Crina a spus că Primăria Reșița a înaintat scrisori către Ministerul Culturii și executorul judecătoresc prin care își exprimă intenția de a exercita dreptul de preemțiune în cazul locomotivei scoase la vânzare.
O altă scrisoare a fost înaintată către DNA, semnalând faptul că piesa a fost scoasă la vânzare, deși există un proces penal pe rol.

Muzeul de Locomotive în aer liber din Reșița este unicat în Europa, și a devenit o atracție reprezentativă pentru orice turist care ajunge pe malurile Bârzavei. Aici sunt expuse 16 locomotive,15 construite la Reșița și una la Budapesta. A fost inaugurat în 1972, la 100 de ani de la construirea primei locomotive cu abur din Reșița, iar în 2004 a fost inclus pe lista monumentelor istorice din România, la Categoria A. Muzeul a fost amenajat la aniversarea unui secol de fabricare a locomotivelor cu abur la Reşiţa, prin eforturile inginerului Mircea Popa.
Vezi si: https://www.infocs.ro/video-escrocherie-pe-fata-muzeul-de-locomotive-este-de-fapt-cadoul-lui-adrian-chebutiu-de-la-tizul-sau-adrian-preda/
https://www.infocs.ro/ale-cui-sunt-exponatele-muzeului-de-locomotive-din-resita/
https://www.infocs.ro/atentie-resiteni-se-pregateste-furtul-muzeului-de-locomotive/

Comentarii

comentarii