VIDEO Ne pregătim de Paști și aveți de ales: drobul de fabrică sau drobul de casă

Încet – încet, intrăm pe linie dreaptă, pe ultima sută de metri spre marea sărbătoare a creștinătății: Învierea și Paștile. Tradiţia este tradiţie şi ea trebuie respectată cu sfinţenie în casa românului. Dacă de Crăciun în nici o casă nu lipseşte bradul şi cozonacul, tot aşa , de Paşti, la loc de cinste pe masă tronează ouăle roşii, pasca şi drobul. Dar, ori şi ce gospodină ştie că prepararea unui drob reuşit presupune multă muncă şi pricepere. Şi toate necesită timp în aceste zile când toată lumea aleargă după cumpărături sau cadouri.
Filmare arhiva infocs.ro!
[youtube id=”Nvvpgo7RsSE”]
Pentru a veni în întâmpinarea si ajutorul gospodinelor, S.C. Mona Lisa din Reșița a trecut la fabricarea drobului, dar în mod tradiţional, ca acasă. Chiar dacă se produc cantități în sistem industrial – fiindcă cererea este foarte mare – tocmai gustului delicios, tradiţia şi reţeta sunt respectate cu stricteţe: de la fierberea ingredientelor drobului şi până la frământat şi coacere, totul se face manual. Mai puțin tocatul. Totul în cele mai stricte reguli de igienă şi curăţenie.

Şi fiindcă sunt foarte mulţi români care nu mănâncă drobul din carne de miel sau oaie, Mona Lisa prepară drobul din carne de porc. Acesta este la fel de gustos şi mai ales, este agreat de toată lumea fiindcă conţine elementul principal al drobului: ierburile aromatice şi verdeţurile de primăvară: ceapa verde, cimbru, usturoi, pătrunjel şi……secretul bucătarului alături de dragostea de a face un lucru bun.

InfoCs vă oferă în exclusivitate o filmare despre modul în care se prepară drobul de Paşti şi mi ales, vă oferă şi o idee despre cum puteţi aranja rapid un platou rece.

DROB DE MIEL DIN ORGANE CRUDE

În mod tradiţional, pregătindu-se pentru sărbătorile pascale, credincioşii ortodocşi jertfesc un miel ce simbolizează jertfa lui Hristos pentru mântuirea neamului omenesc. Din acesta sunt realizate o multitudine de preparate ce vor fi servite de întreaga familie, alături de ouă roşii şi pasca cu brânză. Noi ne limităm la drobul și friptura de miel fiindcă se fac amândouă odată.

Ingredientele principale pentru drob sunt măruntaiele de miel – ficat, plămâni, inimă şi rinichi – verdeţuri – ceapă verde și uscată, mărar, pătrunjel, usturoi- verde și uscat, un ardei gras sau pastă de ardei și musai, leuştean. Merge și o mână de leurdă. La acestea se adaugă condimentele preferate: piper, cimbru sau cimbrișor, vegeta, coriandru, chimion sau ienibahar. Unii pun chiar și scorțișoara, curcuma sau ghimbir. Mie îmi place și zginduful și praful din foi de dafin. pentru a lega compoziția, unii pun și ou crud, eu nu – fiindcă lucrez cu organele crude, nu le fierb.

Așa cum spuneam, eu folosesc măruntaiele crude pe care împreună cu verdețurile, le dau prin mașina de tocat. Apoi, fac un ,,buzunar” între coasta și pulpa din față în care bag umplutura – exact ca în materialul video. Cos ,,buzunarul”, ung cu ulei, dau cu sare, pun o cană de apă în tavă și bag la cuptorul încins cam o oră și jumătate. Prima dată se pune cu coasta – osul în jos. La jumătatea timpului, se întoarce. Când a prins crustă, oprim focul și gataaa! Se servește cu hrean, sau cu salată cu o garnitură musai din cartofi natur sau copți, pe lângă. Unii folosesc ca și garnitură spanacul sau legumele sotate. Totul în funcție de preferințe și gust.

Alții, folosesc măruntaiele fierte şi tocate ce sunt amestecate cu celelalte ingrediente şi condimente. Îl coc la tavă în prapurul peste care se pune amestecul de carne.

DROBUL DE MIEL este unul dintre cele mai apreciate mâncăruri tradiţionale, existând o serie de variaţii ale reţetei. Una dintre acestea este utilizarea unei foi de aluat în locul prapurului. În majoritatea variantelor, se aşează ouă fierte în centrul compoziției.

Pofta buna și ,,Hristos a înviat!”

Comentarii

comentarii