VIDEO Paragină şi distrugere pe Muntele Semenic – Rezultatul privatizarii originale

Denumit în trecut „floarea staţiunilor româneşti”, Semenicul este acum acoperit de ruine și pustiu. Ne-am invartit aproape doua ore pe Semenic si n-am vazut picior de om. Doar caini vagabonzi si flamanzi. Au trecut vreo doua masini spre Cabana Andra si atat. În rest – pustiu, paragină și distrugere. Ca în filmele de groază. Turiştii ajunşi aici fac cale întoarsă în mai puţin de jumătate de oră. Pe Semenic iarna ţinea aproape şase luni. Acum, este trecuta prima decadă a lui noiembrie si inca nu a nins. Când ninge, se poate spune că zăpada este o mană cerească pentru patronii de hoteluri şi cabane. Singurul drum de acces este însă atât de prost, încât turiştii trebuie să se gândească de două ori înainte de a decide să urce. Iar odată ajunşi sus, trebuie să spere că vor găsi un loc de cazare la Cabana Andra, asta în caz că nu se întorc în aceeaşi zi înapoi. Personalul de acolo duce adevărate lupte pentru a ține steagul sus. Lor li se adaugă din când în când și Cornel Podeanu – omul muntelui. Podeanu a fost un împătimit, a crescut și s-a format pe Semenic în fostele baze ale OJT-ului care acum sunt o ruină. Pentru ași duce visul mai departe, Podeanu și-a vândut și apartamentul din Reșița iar cu banii a girat un împrumut la o bancă. Cu banii împrumutați, a construit o terasă și un local, dar…….acum aproape că a cedat și el. Mai vine pe munte când cade zăpada și eventual vara fiindcă altfel, într-o zi nu câștigă cât cheltuielște.

Aici ninge prima dată pe la sfârşitul lui octombrie, iar schiorii se pot bucura de zăpadă uneori chiar şi în luna mai. Este adevărat că în ultimii ani și clima s-a schimbat și zăpada este tot mai puțină. Pentru ca potenţialul muntelui să fie valorificat aşa cum se cuvine, ar fi nevoie de locuri serioase de cazare, cu condiţii decente. Dacă în trecut staţiunea putea găzdui peste 2.000 de turişti, acum cu greu mai găseşti în jur de 20- 30 de locuri de cazare. Toată vara, pe munte a funcționat doar Cabana Andra. Personalul de acolo reprezintă de fapt turismul pe Muntele Semenic. Fosta stațiune Semenic. Acum o paragină.

Trei hoteluri cu peste 1800 de locuri de cazare sunt abandonate, au fost închise şi se degradează de la o zi la alta. În urmă cu vreo 20 ani, acestea ca şi întregul fost OJT din Caraş Severin au fost cumpărate la un preţ de nimic de un aşa zis om de afaceri din Galaţi şi acum sunt închise şi cu geamurile sparte.
Ultimul hotel, Gozna, a fost ultimul închis acum vreo 6 ani. Deja este o ruină.
Din păcate, majoritatea turiştilor vin dimineaţa şi se întorc seara la casele lor, pentru că nu găsesc locuri de cazare. În acest fel s-a dezvoltat turismul de o zi. Oamenii vin cu mașinile și își aduc în portbagaj tot ce au nevoie – de la mâncare și până la băuturi calde în termos. Cu toate acestea, când este zăpadă, turiştii continuă să vină pe Semenic, în speranţa ca autorităţile şi proprietarii de hoteluri se vor trezi şi le vor putea asigura condiţii europene.

Din păcate, mulţi pleacă însă cu un gust amar şi cu regretul că toată frumuseţea muntelui este lăsată de izbelişte din cauza nepăsării factorilor de decizie. Muntele Semenic este un important factor de turism pentru judeţ, dar şi judeţul trebuie să se implice atât în rezolvarea infrastructurii cât şi a locurilor de cazare. Altfel Semenicul riscă să rămână o comoară risipită în timp.

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO Paragină şi distrugere pe Muntele Semenic – Rezultatul privatizarii originale

  1. Statiune de pe muntele Semenic are NEVOIE URGENTA de reabilitarea integrala a drumului judetean DJ 582 E, apoi de decizia fie de a reabilita complet hotelurile fie de a le demola si a (re)construi un alt obiectiv turistic (statie telegondola) si punerea in aplicare, in cel mai scurt timp, a unui plan de dezvoltare turistica Muntele Semenic- Lacul Trei Ape (Brebu Nou)-Lacul Valiug. Dar, in primul trebuie sa vedem capacitatea conducatorilor CJCS, adica, vointa si putinta.

Comments are closed.