VIDEO Peste 100 de masini si 200 de localnici din Doclin au iesit in drum

Sătenii din Doclin au găsit o soluție pentru a scăpa de gropile din drumul care îi duce spre case, să planteze arbori și să crească o pădure. Ei bine, este reacția ironică la drama pe care o suportă de ani de zile locuitorii din Doclin care se simt ca într-o expediție pe lună atunci când merg cu mașinile prin craterele formate în asfalt.
”Suntem condamnați la depopulare!”, ”suntem bătaia de joc a autorităților!”, ”uitați și izolați!”, au fost câteva din strigătele oamenilor din Doclin, o comună situată la 14 km de Bocșa, adunați de la tineri la vârstnici chiar la intrarea în sat pentru a-și arăta indignarea. Le-a ajuns cuțitul la os după ani de zile în care au suportat craterele formate în drumul care îi duce spre casă. Realizat în 1968, drumul județean Bocșa -Doclin nu a fost niciodată reabilitat. Cu 10 ani în urmă ar fi avut loc o plombare a gropilor, dar drumul s-a distrus în timp, iar acum a devenit coșmarul oamenilor.

Pe lângă faptul că o dată la 2 luni sunt nevoiți să-și ducă mașinile la reparat și al faptului că nici tren nu mai au, locuitorii din Doclin sunt privați și de alte servicii. Mașinile care vin să ridice gunoiul menajer i-au înștiințat deja că nu vor mai ajunge în comună din cauza drumului, iar cu câteva săptămâni în urmă, când a luat foc casa unui sătean, până să ajungă mașina de pompieri, nevoită să facă slalom pe lângă mulțimea gropilor, casa omului a ars din temelii. Și ambulanța are aceeași problemă, și riscă să rămână cu bolnavii sau gravidele pe drum, pentru că accesul spre sat este un adevărat pericol. În Doclin este și un punct farmaceutic, farmaciștii însă nu mai vin pentru că nu pot aproviziona, distribuitorii refuzând să intre pe un astfel de drum. Microbuzul care transportă copiii la școală trebuie reparat aproape lunar, primăria suportând costuri suplimentare din bugetul alocat școlii.

”Suntem în secolul vitezei. Ce viteză, când la noi drumul e mai rău ca acum 100 de ani”, a spus un localnic revoltat pe situație.
Ce să mai vorbească despre mașinile proprii, că mereu sunt cu ele în service-ul auto. Oamenii au spus că pe drumul lor s-a mai intervenit așa, într-un fel de bătaie de joc, acum 3 ani când gropile au fost plombate cu ”pământ galben” bătătorit, care însă după primele ploi a dispărut ca printr-o magie, una neagră pentru oamenii care își iubesc cu adevărat locurile natale.
Numeroși nemți și-au cumpărat case în zonă și sunt atrași de localitatea Tirol, dar mulți au renunțat însă să mai vină pentru că drumul de coșmar îi alungă imediat ce se aventurează pe traseul Biniș-Doclin-Tirol.

De parcă nu le ajungeau promisiunile făcute de ani de zile și lipsa de reacție la demersurile făcute de către primarul Dănuț Oană, oamenii au fost sfătuiți ironic să-și cumpere tancuri dacă vor să ajungă în siguranță acasă.

Penru a atrage atenția asupra necazurilor lor, sătenii au plantat crengi de castan în gropi, precizând că dacă tot sunt uitați de lumea civilizată vor face să creacă o pădure în gropile de pe drum și vor trăi în sălbăticie, că asfaltul le aduce oricum doar necazuri.

Primarul a precizat că a făcut numeroase demersuri la Consiliul Județean și ultimul răspuns care a venit le oferă un dram de speranță, drumul fiind prins într-un proiect de reabilitare și modernizare prin Compania Națională de Investiții.

Oamenii nu s-au lăsat și au plecat în număr mare la cei care ar trebui să le rezolve problema. În sala se ședințe a Consiliului Județean cei din Doclin au stat de vorbă cu unul dintre consilierii președintelui Silviu Hurduzeu care le-ar fi promis că în zilele următoare vor fi primiți de către noua conducere a Direcției de Drumuri, ce administrează drumurile județene și dacă e nevoie chiar un reprezentant al direcției se va prezenta în comună pentru a discuta despre situația acestora.

La rândul lor, localnicii spun însă că dacă problema nu se rezolva, vor bloca drumul si vor face proteste săptămânal în fața Consiliului Județean pentru că nu mai pot tolera situația în care sunt acum din cauza drumurilor.

Comentarii

comentarii