VIDEO Peste 30 de persoane au campat in zona inundabila a barajului de la Poiana Marului

Duminică, în jurul prânzului, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora un număr de aproximativ 30 de familii ar fi blocate în zona barajului Poiana Mărului din cauza creșterii nivelului barajului. Mai exact, un grup de turişti din judeţul Hunedoara, au campat în coada barajului de acumulare de la Poiana Mărului. Peste noapte, apa a crescut şi în jurul prânzului, oamenii s-au trezit că au rămas cu maşinile izolate pe limba de pământ.
Fiind weekend şi zi liberă luni, cererea de energie electrică a fost foarte mică iar în hidrocentrala de la Fenes turbinele au mers la capacitatea scăzuta. Fiindcă apa nu a mai fost uzinată, nivelul barajului de acumulare a crescut cu peste jumătate de metru acoperind drumul de acces în zona respectivă. Pentru oameni nu a fost nici un pericol fiindcă se puteau evacua peste dealul din malul barajului, în schimb, maşinile riscau să rămână acolo până cel puţin marţi sau miercuri când nivelul barajului ar fi scăzut datorită consumului de apă la hidrocentrală.

Realizând că de fapt au campat ilegal în albia barajului, zonă interzisă turiştilor, oamenii au intrat în panică și într-un final, au cerut ajutor………de la presă fiindcă s-au temut să sune la 112. Ei au aflat că alți turişti, în urmă cu vreo trei ani, au trecut printr-o situaţie similară. Aceştia au fost scoşi de acolo cu ajutorul pompierilor apoi poliţia i-a amendat pentru campare ilegală. În final, cu ajutorul localnicilor de la Măru care au fost solicitaţi de primarul localităţii, maşinile au fost scoase în ultima clipă printr-o mlaştină.

Văzând că situaţia a fost rezolvată oarecum, turiştii şi-au văzut mai departe de pescuit, baie şi plaja. Numai că în urma difuzării e postul Antena 1 a informației, la nivelul comenzii Inspectoratului pentru Situații de Urgență SEMENIC al Județului Caraș-Severin, s-a luat decizia deplasării a trei autospeciale și două bărci la fața locului, pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate. Au fost informate de urgență și autoritățile locale, care de asemenea s-au deplasat în zonă.

Ajunși la locul indicat, pompierii militari au constatat că în pericol de a rămâne blocate ar fi fost doar mașinile turiștilor, pe care aceștia le-au evacuat din zona inundabilă până la sosirea forțelor de intervenție. Nici o persoană nu se afla în pericol de a rămâne izolată, majoritatea turiștilor hotărând să-și continue sejurul în locul respectiv.

Prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență -112 nu s-a primit nici o solicitare pentru evacuarea persoanelor din zonă, informația parvenind la ISU prin mass-media.

Pentru evitarea unor situații asemănătoare, cei care fac excursii cu cortul, ar trebui să aleagă zone unde camparea este permisă și să evite zonele inundabile.

Comentarii

comentarii