VIDEO Se poate si asa – Pastravul de Caras Severin din nou la mare cautare

După ani întregi în care profitul a fost foarte mic, unele păstrăvarii fiind închise, păstrăvăriile din judeţul Caraş-Severin înregistrează, în acest an o producţie foarte bună, estimarea fiind de peste 145 de tone. În primele 10 luni, la cele patru păstrăvării pe care Direcţia Silvică le administrează, Topleţ, Miniş, Valea Bei şi Semenic, au fost realizate deja 120 de tone.
„Avem premise favorabile, având încheiate contracte, să realizăm peste 145 tone la finele anului, ţinând cont şi de faptul că acum, în postul Crăciunului, consumul de peşte creşte” spune Traian Roşu, şeful Biroului Vânătoare şi Salmonicultură din Direcţia Silvică a judeţului Caraş-Severin.

Ca mai bună producţie pe anul acesta s-a realizat la păstrăvăria Topleț ce aparține Ocolului Silvic Băile Herculane, apropiindu-se de 80 de tone valorificabile. Păstrăvul este un peşte de calitate, crescut într-un mediu care îl imită pe cel natural, la poale de munte cu apa de munte. Un mare pericol la sănătatea oamenilor îl reprezintă importul de peşte. Acesta nu are nici pe departe calitatea păstrăvului românesc. Dimpotrivă, din cauza sistemului de creştere şi hrănire, acesta atentează la sănătate.

Silviu Popescu, păstrăvar la Păstrăvăria Topleţ, spune că: ”Din păcate, acum se importă foarte mult peşte din Turcia, din Bulgaria, dar care are o calitate mult inferioară păstrăvului nostru, pentru că acolo nu mai sunt păstrăvării tradiţionale, ci sunt ferme piscicole, cu un sistem super-intensiv şi cu o calitate mult mai slabă. Ei pun accent pe cantitate, nu pe calitate. Noi, însă, mergem pe sistemul tradiţional de creştere”.

O problemă cu care se confruntă, însă, această păstrăvărie o reprezintă sursa de apă. Debitul izvoarelor captate pentru alimentarea acestei păstrăvării a scăzut semnificativ din cauza secetei din ultimii ani, dar mai ales cea din anul în curs.

La Topleţ există o staţie de incubare unde se produce puiet, atât din icre proprii, cât şi din icre aduse din import, în baza unui program stabilit şi a unei licitaţii de adjudecare a acestui material biologic. Pe lângă puietul obţinut din toate aceste păstrăvării, se achiziţionează şi puiet cu o greutate între cinci şi 15 grame pe bucată, care vine în completarea efectivelor existente, deoarece, sunt şi pierderi, cauzate, în mare parte, de factori obiectivi.

Creșterea și valorificarea păstrăvilor este o activitate profitabilă, după toate analizele anuale privind eficienţa economică a păstrăvăriilor. Profitul înregistrat permite păstrăvăriilor din Caraş-Severin să se dezvolte prin noi achiziții.

În acest an a fost achiziţionat un elevator automat pentru scoaterea păstrăvului din bazine în vederea sortării, a inventarului şi a livrării, un sortator de trei dimensiuni şi cu un numărător automat de peşte, un hidrobion de 1.000 de litri, precum şi două maşini de făcut fulgi de gheaţă, necesare pe perioada de transport a păstrăvului.

Pentru anul viitor, Direcţia Silvică din Caraş-Severin are în programul de achiziţii, maşini automate de vidat, de eviscerat şi afumători automate pentru prepararea păstrăvului afumat.

Comentarii

comentarii