VIDEO Simpozionul ,,Iubirea creștină” – o nouă reprezentare a lumii exterioare în lăuntru

Se spune că fiecare perioadă de pe parcursul unei vieți aduce cu sine schimbări asupra sufletului uman, variații ale modului de gândire și percepere a realității, în funcție de deschiderea și capacitatea emoțională dobândite până în acel moment. Ca un răspuns, omul începe a se regăsi pe sine într-un context pe care nu și l-a imaginat niciodată, apropiindu-se și fiind devotat lui însuși, căci astfel lucrează acest Univers: orice experiență e proiectată în interiorul insului, spre ființa spirituală, determinând omul să își îndrepte mereu privirea nu atât spre trecut, ci mai degrabă spre interior.

Faptul că am ales să îmi deschid sufletul spre a scrie câteva rânduri despre Simpozionul ,,Iubirea creștină” de la Băile Herculane, organizat în perioada 5-7 mai 2017 de Colegiul Național ,,Traian Lalescu” din Reșita prin pr. prof. Nicolae Chiosa și elevi/ studenți foarte implicați în acest proiect, m-a făcut și pe mine să descopăr o nouă reprezentare a lumii exterioare în lăuntru, aflând astfel că nu există coincidențe, că orice întâmplare are o anumită menire asupra devenirii noastre, dar, mai important, că semnficațiile fiecărui eveniment apărut pe seama hazardului se cer a fi interiorizate.

Astfel de evenimente au fost activitățile din cadrul acestei întâlniri de la Băile Herculane. Aceasta a debutat cu o rugăciune și un moment de prezentare al programului pe care aveam să îl parcurgem, urmate de un joc pe echipe, ,,Treasure hunt”, al cărui scop a fost comunicarea și intercunoașterea membrilor echipajelor, elevi de diferite clase, care nu au avut, poate, ocazia de a se cunoaște anterior. Fiecare echipă trebuia să găsească opt litere, care, puse cap la cap, formau cuvântul în jurul căruia gravitează orice gând, orice intenție de a derula noi proiecte și întâlniri de suflet: CREDINȚĂ. Ziua următoare, în același spirit, al cultivării valorilor morale, etice și creștinești, a avut loc conferința despre răbdare, susținută de doi dintre colegii mei de clasa a X-a, Valentin Molnar și Sara Onofrei, ale căror vorbe au ajuns la sufletele tuturor, făcându-ne să înțelegem cât poate fi de importantă o nouă șansă oferită celor din jurul nostru, căci, așa cum ei înșiși spuneau, ,,răbdarea poate salva o mie de regrete”.

Cei doi ne-au devodit că fiecare dintre noi are capacitatea de a închide un infinit potențial – răbdarea, calmul, bunătatea- într-un finit actual, caracterisitic societății cotidiene. A urmat întâlnirea cu directorul Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, Dan Radosav, și cu părintele consilier Alin Vasile Câmpeanu, care au aprofundat sensurile conferinței abia încheiate. Ziua a culminat cu focul de tăbară, un moment de suflet al proiectului nostru, care ne-a permis să ne deschidem sufletele, să medităm asupra problemelor ce ne macină zi de zi, să ne apropiem mai mult unii de ceilalți. Fiecare scânteie a acestui foc părea să fie unul din gândurile noastre, gravitând în jurul focului, care a ars asemenea credinței din fiecare dintre noi, alimentat fiind parcă de aceasta.

Este de menționat și o altă parte frumoasă a acestui proiect, participarea elevei Sara Radosav de la Timișoara, dar și a elevilor de la Seminarul Teologic ,,Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. De asemenea, toate liceele din Reșița au avut cel puțin un reprezentant la acest simpozion. Elevii CNTLR care au participat la faza județeană a Olimpiadei de religie, dar și elevii de la Seminar, au participat gratuit, printr-un gest de sprijin oferit cu atâta căldură de familia Didraga, proprietara pensiunii ,,Casa Ecologică” din Băile Herculane, care ne deschide mereu porțile spre a ne oferi cazarea necesară.

Sunt onorat și mă simt norocos că am avut ocazia să particip la această activitate și cu siguranță mă voi întoarce la ea de fiecare dată când acest lucru va fi posibil!

Valentin Voin, clasa a IX- a D, Colegiul Național ,,Traian Lalescu” Reșița

Comentarii

comentarii