VIDEO Singurul sat turistic lacustru din România, se află in Caras Severin la Berzasca

Unicat în România. Un sat de vacanță lacustru poate fi vizitat și cine dorește, poate deveni locuitor al acestuia pentru un weekend sau pentru un concediu sau o vacanță. În zona Golfului Berzasca din Clisura Dunării, a apărut un sat cu aşezări lacustre. Este vorba de un proiect de dezvoltare turistică de mare anvergură care cu siguranță va schimba destinul economic al zonei şi poate, al întregii Clisuri a Dunării. Cum asta? Simplu! Venind la Berzasca, oamnii vor afla și de restul amenajărilor turistice din zonă.

Comună Berzasca din Caraş Severin, este aşezată într-un loc mirific în Clisura Dunării. De o parte sunt Munţii Locvei – mai exact – cei ai Almăjului, iar de cealaltă, apele marelui fluviu. Oamenii s-au aşezat în cele patru sate, Liubcova, Bigăr, Cozla şi bineînţeles, Berzasca. Dacă până mai în anii trecuţi, la Berzasca și în zonă, pe primul loc erau mineritul în cărbunele, exploatarea pietrei, a lemnului, în prezent, totul s-a întors la 180 de grade. Din oameni obişnuiţi cu munca grea, localnicii vor trebui să înveţe să se poarte frumos cu turiştii, să simtă frumosul şi să lucreze cu omul ca acesta să fie mulțumit, să revină în zonă și să mai povestească și altora unde a fost el și cât de bine s-a simțit acolo.

După 1989, ca mai peste tot în România, totul a început să o ia la vale, încet dar sigur. Mina de la Cozla s-a închis, exploatarea lemnului este pe sfârşite iar altceva nu prea a apărut în loc. În aceste condiţii, în urmă cu vreo 6 ani, a apărut un proiect pentru care s-a şi primit finanţare de milioane de euro. Inițial, proiectul a fost făcut de către Primăria Berzasca. Construcția trebuia să se facă, o parte din fonduri europene, iar o altă parte, din fonduri guvernamentale. Proiectul avea ca scop sporirea atractivităţii zonei prin imagini şi activităţi unice inspirate din specificul acesteia şi bazate pe principii ecologice pentru construirea unor locuinţe lacustre, platforme şi pontoane pe apă, mici restaurante şi baruri pe malul apei.

Proiectul viza amenajarea unui complex lacustru de bungalouri format din două corpuri: Egreta şi Pelicanul. Acestea prevedeau câte 15 locuinţe, pe fiecare insulă, bungalouri prevăzute cu loc de servit masa, recepţie şi arie de promenadă.
Lucrările au început prin 2010, banii de la CE au sosit conform proiectului, dar fondurile guvernamentale, nu au mai ajuns nici până azi la Berzasca.

Costurile de amenajare ale acestui proiect se ridică la peste un milion şi 200 de mii de euro. Prin acest proiect se urmăreşte ca zona să intre în atenţia turiştilor români şi străini. Printre altele, proiectul presupune realizarea unei faleze care să lege limita administrativă a comunei Berzasca dinspre Sicheviţa, Moldova Nouă până la limita judeţului Caraş-Severin cu judeţul Mehedinţi, circa 17 km de faleză. Faleza înglobează o alee pietonală, o pistă de biciclete, spaţiu verde, căile de acces către Dunăre prin aşa-zisele pontoane care vor fi realizate pentru pescari şi pentru cei care vor să aibă acces la ambarcaţiunile de agrement, la bărcile cu motor sau iahturi.

Fiindcă pe Dunăre circulă ambarcaţiuni de croazieră, mai bine de zece vapoare zilnic pe timp de vară, de-a lungul fluviului de la Viena, Strasbourg sau Budapesta la Tulcea, proiectul prevedea amenajarea a două porturi pentru a le face să acosteze şi în zona turistică Berzasca. Pentru aceasta, proiectul prevedea amenajarea a două porturi turistice la Cozla şi la Drencova. Deocamdată s-a realizat doar un sfert din proiect datorita familiei Liubimirescu care a crezut in acest proiect si se dovedeste ca au avut dreptate. Nici nu s-a deschis oficial complexul – ca turiștii au dat năvală.

Numai că, din cauza bâlbâielilor autorităților guvernamentale, în special ale ministerului turismului, totul a fost dat peste cap. După intervenții, negocieri și tergiversări, din tot proiectul de 1,2 milioane de euro, s-a ajuns la doar o treime din acesta: 400.000 de euro: jumătate finanţare europeană, jumătate beneficiarul. Primăria a renunţat la proiect iar acesta a fost preluat de un investitor din Reşita. Lui i s-a alăturat toată familia, mama sa lucrează cot la cot cu el la amenajarea satului lacustru.

Începând din această lună, primii turişti au început să sosească la Berzasca. I-a adus curiozitatea de a vedea minunea din Clisura Dunării, curiozitate ce s-a transformat în dorinţa de a locui acolo măcar câteva zile. Rezervările sunt făcute până în toamna şi cu greu se poate găsi câte un loc liber. Dacă ajungeți în zonă, încercați. În cazul în care nu sunt locuri, puteți servi o cafea, un suc sau o bere în albia Dunarii. La vreo 3 m deasupra apei. E ceva, nu ?

Totul este din lemn şi din materiale ecologice, totul este simplu şi cald. S-a folosit lemnul la construcție, lemn special tratat. Cazarea costă 250 de lei pe noapte, iar turiştii beneficiază de tot confortul: de la paturi mari şi moi și până la baie cu dus şi toaleta. În plus, aerul curat, soarele și combinația dintre Munții Almajului cu înălțimi de peste 1000 de metri de-o parte și apele Dunării de cealaltă, sunt un benefice spiritului și tonusului după o săptămână sau un an de muncă.

Mai este de lucru puțin și se lucrează în continuare. Turiștii vor avea la dispozție o bucatarie dotată corespunzător și un living în care să servească ce și-au preparat în bucătrie.

Comentarii

comentarii