VIDEO Soluție la soluție pentru rezolvarea situație apei din Caransebeș

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin s-a întrunit într-o ședință extraordinară având ca temă principală situația prezentată de SC Aquacaras SA referitor la calitatea proastă a apei din Caransebeș. Problema cu care se confruntă locuitorii din Caransebeș este că apa de la robinet este de-a dreptul periculoasă datorită deversării pârâului Dalci poluat în lacul de acumulare de la Zărvești creând o turbiditate a apei. Apa pârâului Dalci este extrem de poluată deoarece pe lângă gunoaiele aruncate în albie, în zonă se fac transporturi de lemn prin albia râului, se circulă prin albia pârâului, și chiar se spală mașini în albia acestuia.

Deși problema trenează încă de pe vremea administrației Vela, pe atunci s-a găsit o soluție temporară, soluție care ar putea fi aplicată și în prezent, dar pentru care Hidroconstrucția are nevoie de aprobări de la sediul central din București, soluția fiind ridicarea nivelului apei din lacul de acumulare pentru scăderea turbidității.

”La vremea respectivă exista o înțelegere prietenească, tacită, dacă vreți, între Aquacaraș și Hidroelectrica, se ridica nivelul apelor din lacul de acumulare și temporar era soluționată această problemă”, a precizat primarul Caransebeșului, Felix Borcean.
Soluția nu a mai putut fi aplicată pe perioadă lungă deoarece au apărut probelmele cu turbiditatea pârâului Dalci, dar și faptul că Hidroelectrica a intrat în insolvență, iar conducerea de pe plan local nu mai are putere de decizie, toate deciziile luându-se în capitală ceea ce presupune timp de rezolvare. Deși ideea a fost propusă și în ședința Comitelului pentru Situații de Urgență, edilul din Caransebeș o consideră una de moment și care nu rezolvă problema locuitorilor pe care-i conduce. Borcean crede că alta ar putea fi soluția care să rezolve potabilitatea apei din urbe.

”Paradoxal, soluția este una simplă: de a devia acest pârău în aval de lacul de acumulare de la Zărvești și problema ar fi rezolvată. Însă, așa cum ați constatat și dumneavoastră, această rezolvare simplă trece prin mai multe mâini, mai multe persoane care ar trebui să ia această decizie și, cum este specific românilor, ne încurcăm în acte, în birocrație, în delăsare, dacă vreți, lucruri caracteristice nouă românilor”, a spus primarul din Caransebes, Felix Borcean.

De fapt, devierea pârâului ar însemna săparea unui șanț pe o lungime de aproximativ 100 de metri care însă trebuie să treacă prin 5 proprietăți. Hidroelectica a intenționat această deviere, dar lucrarea a fost oprită pentru că în 2007 proprietarii terenului au dat în judecată Hidroelectrica. Proprietarii nu au fost însă de acord cu sumele de bani acordate pentru exproprierea terenuriloe și Hidroelectrica nu poate continua lucrările deoarece oamenii nu permit societății să facă șanțul pe terenurile lor.

De altfel, s-a propus și de către primarul direct afectat de situație, dar și de către prefectul județului, Florența Maria Albu să se găsească o soluție concretă de rezolvare a situației și găsirea unui punct de vedere comun între cei direct implicați: Aquacaraș, Hidroelectrica, Apele Române și chiar primarul din Caransebeș care a susținut că vrea să se implice direct în rezolvarea situației, și să fie trimisă o adresă la București pentru soluționare.
imagini video arhiva

Comentarii

comentarii