VIDEO Suntem pe maini bune – Colaborarea intre ISU şi SVSU in Caras Severin

Colaborarea dintre Inspectoratul pentru situatii de urgenta şi serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, a fost tema unui simpozion care a avut loc în pregătirea Zilei Pompieririlor din Romania.

În apropierea Zilei Pompierilor din România Inspectoratul pentru Situatii de Urgenţă a organizat la Muzeul Banatului Montan din Rerşiţa un simpozion intitulat Cooperarea pompierilor din structurile serviciilor profesioniste cu administraţia locală şi serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă.

Cele mai dese interventii la care sunt solicitate Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta sunt incendiile si indundatiile, însa de asemenea acestea intervin pentru salvarea de animale sau deblocari persoane.

În Caraş-Severin, din cele 77 de Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență doar 15 sunt avizate conform noilor acte normative.

Pentru a sărbători Ziua Pompierilor din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, a organizat, marţi, un simpozion cu tema ”Semnificaţia zilelor de 13 și 15 septembrie. Cooperarea pompierilor din structurile serviciilor profesioniste cu administraţia locală şi serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă”.

”Cel mai mult s-a dezbătut problema incendiilor de vegetaţie uscată, luându-se măsurile necesare pentru diminuarea acestora în perioada următoare. În altă ordine de idei, trebuie spus că avem o colaborare foarte bună cu şefii şi cadrele din Serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, care duc, de fiecare dată la bun sfârşit sarcinile şi misiunile încredinţate”, a declarat maior Gheorghe Cozaru, împuternicit prim-adjunct al inspectorului-şef din ISU Semenic.

Având în vedere că pe 13 septembrie se sărbătoresc 169 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, Ziua Pompierilor din România, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, a avut loc şi o instruire de pregătire cu şefii Serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, cadre tehnice, personal de specialitate din administraţiile publice locale.

”În cadrul instruirii, am dorit să creştem gradul de pregătire a şefilor Serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, să concretizăm mai mult colaborarea cu aceştia, având în vedere că această colaborare reprezintă un factor esenţial în salvarea unei comunităţi. Din punctul meu de vedere, ar trebui lucrat mai mult la conştientizarea populaţiei. După cum se ştie deja, marea problemă o reprezentă incendiile de vegetaţie. Oamenii trebuie să ştie că nu pot da foc la vegetaţia uscată. Totul trebuie făcut sub control. Ei ar trebui să cunoască răul pe care îl pot face, prin nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor”, a afirmat col. Corina Braje, şefa Serviciului Protecţie, Pregătire şi Educaţie Preventivă a Populaţiei din ISU Semenic.

La nivelul judeţului Caraş-Severin sunt 77 de Servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, însă doar 15 dintre acestea funcţionează după noile criterii, conform unui Ordin al MAI. Acesta prevede şi faptul că până în 31 decembrie vor trebui ca şi celelalte să îndeplinească respectivele criterii. La categoria servicii primate, în judeţ sunt 12, din care două funcţionează după noul ordin.

Tot cu acest prilej, la Reşiţa, timp de două ore, au fost constituite puncte mobile de informare preventivă a populaţiei. De asemenea, miercuri, la sediul inspectoratului şi la sediul subunităţilor vor fi organizate activităţi de tip “Ziua porţilor deschise”, în intervalul orar 10:00 – 11:30, pentru prezentarea tipurilor de misiuni la care participă pompierii (exerciţii demonstrative) şi prezentarea tehnicii de intervenţie. De la ora 12:00, este programat un ceremonial militar şi religios, specific sărbătorii zilei acestei arme.

Comentarii

comentarii