VIDEO Tabăra națională de icoane pictate, măști tradiționale venețiene și olărit de la Râul Alb

80 de elevi din întreaga țară au participat, timp de o săptămână, la Tabăra națională de icoane pictate, măști tradiționale venețiene și olărit, ajunsă la cea de-a VI-a ediţie şi desfăşurată în Centrul de agrement Râul Alb. Pe perioada taberei, tinerii doritori şi dispuşi să experimenteze au beneficiat de îndrumarea echipei coordonatoare, având la dispoziţie sticlă, blaturi de lemn, pensule, culori, materiale ceramice, materii prime din ghips, hârtie, fimo, textile, sfoară şi materiale reciclabile, culori acrilice şi unelte pentru prelucrarea acestora. Aceste activităţi au vizat dezvoltarea creativităţii şi a abilităţilor innovative, prin confecţionarea unor obiecte decorative, dar şi dezvoltarea unei atitudini responsabile privind folosirea resurselor.

”Ceea ce s-a întâmplat în tabără reprezintă o adevărată terapie pentru mine, dar şi pentru copii. Eu i-am învăţat pe copii să confecţioneze măşti tradiţionale veneţiene, meşteşug pe care el l-am învăţat la Buzău, într-un atelier al unui veneţian. Măştile au fost lucrate în stilul vechi, de acum 300 – 400 de ani. Mai nou, măştile sunt lucrate în matriţă, din tot felul de matertiale. Noi am mers pe hârtie presată, pe matriţe de ipsos, care au fost înainte modelate în lut. M-am bucurat de faptul că aceşti copii au răspuns cu mare drag, care au muncit mult”, a afirmat Ecaterina Tudor, referent pe arte plastice la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

Şi atelierul de pictat icoane a fost unul căutat, la care au participat elevi care au luat contact pentru prima dată cu o asemenea îndeletnicire. După cum a precizat prof. Adrian Garoiu, de la Liceul de Arte Sabin Păuţa din Reşiţa, copiii s-au descurcat foarte bine şi au fost receptivi în ceea ce priveşte tehnicile de lucru.

Tabăra a fost organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin și Ministerul Tineretului şi Sportului, urmărind valorificarea tradiţiilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor populare, ca o alternativă de educaţie nonformală, formare, dezvoltare și susținere a unor abilități și deprinderi a tinerilor.

Comentarii

comentarii