VIDEO Targul de primavara de la Oravita, o reusita care a multumit pe toata lumea

Primăria oraşului Oraviţa, Casa de Cultura „Mihai Eminescu” Oraviţa, în parteneriat cu Camera Agricolă a judeţului Caraş Severin, au organizat cea de-a șaptea ediţie a Târgului de la Oravița și a doua ediție a Târgului de primăvară. Adică în total, la Oravița, până acum, au avut loc 7 târguri: cinci de toamnă şi două de primăvară. Manifestarea începută încă de vineri seara cu amplasarea standurilor, se desfășoară în perioada 1 – și 2 aprilie pe platoul gării din Oravița.

Programul este unul deosebit și amplu: au avut loc expoziţii cu vânzare de produse agricole, horticole, apicole, unelte şi utilaje agricole, produse tradiţionale şi de artizanat şi nu numai.
Au participat peste 70 de expozanţi; unii agenţii economici, alții persoanele fizice, din Banat și nu numai. La târg au fost prezentate păsările și iepurii de rasă, produsele tradiționale precum brânza, mălaiul copt în țest, cașul afumat, răchia din prune și mere, dar și pălinca sau mierea în diferite amestecuri. În schimb, au lipsit animalele mari.

Un loc aparte l-au ocupat meșteșugarii ce au vândut unelte din lemn, obiecte din piele sau olărit. Din păcate, numărul acestora este din ce în ce mai mic fiindcă meșteșugurile sunt pe cale de dispariție. Un farmec aparte l-au avut doi tâmplari – dogari mai exact din Daicoviciu. Cei doi, tată și fiu, au adus la vânzare cozi pentru uneltele agricole, unelte agricole din lemn, butoaie și butoiașe – tot ce se poate face într-un atelier de tâmplările de mâini iscusite. Tânărul este optimist şi vede viitorul în roz. În schimb, adultul spune că ei sunt cam ultimii meseriași din Banatul Montan fiindcă lumea a renunțat la coasă și la topor. Acum, totul este mecanizat. Dar, speranța moare ultima.
Pomii fructiferi au fost la mare căutare și ei. Vânzătorii au vândut aproape toată marfa în câteva ore. Asta înseamnă că bănățenii s-au întors cu sufletul la livezi și câmpuri și au trecut la reîntinerirea acestora cu pomi noi.

Produsele au mulțumit pe toată lumea iar prețurile au fost pentru toate buzunarele. Și fiindcă plimbarea prin vremea superbă face foame, târgoveții au făcut coadă la standurile în care se vindeau mici sau alte preparate la grătar. Mai mult femeile – fiindcă bărbații au avut de lucru cu nenumăratele soiuri de țuică sau alte băuturi. Acestea trebuiau degustate, discutate ca omul să se poată decide ce cumpără pentru masa de Paște. Și fiindcă suntem totuși în post, standul unui producător de zacuscă din ciuperci, de vinete sau de fasole, dar și a celebrei salate din bureți de fag, nu a fost ocolit de către târgoveți. Unii au cumpărat zacuscă, alții salată sau un produs nou – sos din bureți pentru paste făinoase.

La târg au fost prezenți și câteva zeci de elevi de toate vârstele de la școlile din Oravița. Împreună cu părinții, bunicii sau cadrele didactice, copiii au pregătit mâncăruri și dulciuri de post pe care le-au vândut la târg. Pe mese s-au găsit sarmale, fasole bătută, mălai bănățenesc, gogoși, dar și multe feluri de prăjituri. Participarea copiilor a fost o reușită, ei au vândut toată marfa în scurt timp iar cu banii strânși vor pleca în excursii sau își vor procura diferite materiale de care au nevoie în activitățile extrașcolare, dar legate de sistemul de educație.

Târgul a fost o reușită, producătorii au putut să-și valorifice producția iar mușterii au cumpărat ce i-a interesat. Și unii și alții au fost mulțumiți – unii că au vândut, ceilalți că au cumpărat la preț bun ce au avut nevoie.

Cine a dorit, a participat și la programul artistic oferit de Casa de Cultură – asta în timp ce s-a putut delecta cu o pastramă la grătar, sau un mic ori o porție de gulaș sau fasole la cazan. Toate acestea pe lângă un pahar cu must sau o răchie bătrână ori o simplă bere.

Comentarii

comentarii