VIDEO Toporasii sau micsunelele, pata de culoare din gradina ta

Toporasi (21)Violetele (viola odorata), denumite popular si micsunea sau toporasi sunt minunate plante de padure, foarte usor de cultivat. Aceste flori iti vor umple gradina de un miros imbietor, dar pot fi folosite si in scopuri culinare sau decorative. Odata plantate, acestea cresc permanent, impanzind mladite ce ajung pana la 20 de centimetri inaltime.
Violetele formeaza un covor, eliminand de multe ori buruienile din calea lor. Frunzele comestibile pot fi colectate pe intreg parcursul anului, iar florile comestibile sunt produse la finele iernii – inceputul primaverii.
Cei mai multi dintre noi sunt familiari cu violetele. Planta creste incepand de la 10 si pana la 20 de centimetri inaltime si formeaza frunze de 3-5 centimetri. Specialistii sustin ca micsunelele cresc cel mai bine daca au putina umbra.

Sfaturi practice pentru plantarea violetelor
Toporasi (22)
Alege un loc potrivit. Violetele (toporasii) au nevoie sa creasca in locuri semi-umbrite, dar sunt destul de tolerante, atat timp cat nu le lasi sa se usuce. Ele au nevoie sa fie protejate de soarele arzator al amiezei din zonele cu clima calda. Daca sunt plantate intr-o clima mai rece, pot rezista si la soare. De asemenea, trebuie sa alegi un sol potrivit. Astfel, pH-ul solului trebuie sa fie de aproximativ 6,0 – 7,5.
O alta necesitate este ca solul sa se dreneze bine. Il poti imbogati cu ingrasamant natural. Daca ai in gradina sol argilos, adauga reziduuri vegetale si ingrasamant. Daca le vei cultiva intr-un spatiu deschis, trebuie sa stii ca violetele prefera un sol bogat.
Poti inmulti violetele prin divizarea plantelor mai batrane. Este de ajuns sa rupi o bucata care are radacini, sa o pui intr-un vas pentru cateva saptamani si apoi sa o plantezi. Cel mai propice moment pentru plantare este primavara sau toamna. Plantarea ar trebui refacuta o data la doi ani.
Rezultatele scontate, cu o ingrijire atenta
Toporasi (14)
In cazul in care ai seminte, vei constata ca momentul cel mai bun pentru plantare este toamna. Semintele au nevoie de o perioada de stratificare rece, iar germinatia semintelor ce au fost inmagazionate poate fi una neregulata. Scoate puietul din recipientele individuale cand este indeajuns de mare pentru a fi utilizat si planteaza-l.

Indicat este sa plantezi violetele la o distanta de 25-30 de centimetri una de cealalta. Le poti planta ori in siruri, ori intr-un tipar mai creativ, care sa se potriveasca spatiului pe care il ai in gradina. Apoi trebuie sa le uzi bine. Asta deoarece micsunelele au nevoie de un sol umed pentru a nu se usca, mai ales la inceput. Totodata, este bine sa indepartezi buruienile din jur inainte de plantarea violetelor.
Toporasi (6)
Nu strica sa le adaugi periodic ingrasamant, pentru ca, in caz contrar, florile se vor rari in timp. Lipsa hranei este unul dintre motivele diminuarii numarului de flori sau chiar a absentei acestora. Cea mai potrivita cale de a le suplimenta cantitatea de nutrienti este de a dilua ingrasamant in apa pe care o torni in solul lor.
Proprietati medicinale si alte intrebuintari ale violetelor
Forile de violete au usoare proprietati laxative. Cea mai buna cale de administrare este sub forma de sirop. Siropul de violete sau de micsunele poate fi utilizat si pe post de colorant, dar si pentru a aromatiza alte medicamente. In medicina traditionala, siropul de violete mai este folosit impotriva febrei, a epilepsiei, inflamarii ochilor, la tratarea insomniei, pleuritei, galbinarei si anghinei.
De asemenea, florile toporasilor au proprietati expectorante. Florile proaspete de violete au mai fost folosite ca adaos la salate; si acestea au un usor efect laxativ. Totodata, frunzele se utilizeaza la cataplasme sau comprese. Mai mult, ele constituie un remediu popular impotriva ranilor superficiale: taieturi, zgarieturi, julituri.



casadex.ro

Comentarii

comentarii