VIDEO Transalpina – Drumul regelui, luată cu asalt de sute de turişti din toată ţara ca să scape de căldură

Chiar dacă vara este în toi şi în oraşe mercurul a urcat şi la 42 de grade, există locuri în care termometrul abia ajunge la 19-20 de grade. Sâmbăta, la ora prânzului, sus pe munte, în pasul Urdele pe Transalpina, erau sute de autoturisme din toată ţara, iar temperatura se apropia de 20 de grade cu un cer senin şi soare strălucitor.
Se spune că o zi petrecută în mijlocul munților și a naturii îți dă energie pentru întreg anul, iar acest sentiment nu poți să nu îl simți imediat ce intri pe traseul Transalpina. Șoseaua care străbate Munții Parâng de la capătul sudic la cel nordic te aduce uneori la altitudini de peste 2.100 de metri, dar fiecare serpentină pe care o depășești pentru a străbate acest peisaj îți justifică tot mai mult de ce acestui drum îi se mai spune și „Poteca Dracului”.
https://youtu.be/cYwlKqed2dk 
Traseul este dificil, durata medie de parcurgere a traseului de 148 de kilometri este de aproximativ trei ore şi în acest an au mai fost reparate o parte din parapetele metalice de protecţie în zonele periculoase.
 
Cu toate acestea, imaginile munților şi frumusețea peisajelor ţi se întipăresc însă în minte . În Pasul Urdele, de lângă Rânca, punctul cel mai înalt de pe Transalpina, lumea văzută de la 2.145 de metri este cu totul alta. Pe o distanță de câțiva kilometri se aștern doar vârfurile munților, păduri, ape și pe alocuri câte o stână de oi.
 
La baza pasului exista un adevărat târg cu suveniruri, iar mai jos, te aşteaptă un altul. Toate cu produse tradiționale, mici amintiri și multe produse alimentare.

La câţiva km mai în jos pe Transalpina spre Obârșia Lotrului, poţi trăi și mânca tradițional, exact ca la stână în creierul munților fiindcă acolo, pe o coastă verde și ferită de vânt, o stână a fost amenajata pentru a oferii turiștilor celebrul tocan de berbec sau din viţel. Toate gătite în suc și seu propriu. Doar sare şi piper se adaugă, în rest – nimic. Cine nu vrea tocăniţa, poate mânca brânză dulce sau sărată cu smântână și mămăligă – toate făcute pe loc şi la un preţ forte mic – 15 lei porția pe săturate.

La baza muntelui, la izvoarele Lotrului, s-a format un adevărat sat din corturi și rulote. Oamenii au lăsat acasă căldura și disconfortul și au fugit pe malul râului și la poalele codrilor de brad pentru răcoare şi aer curat.

Comentarii

comentarii